NRK Meny
Normal

Nå kan alle få ungdomsstraff

Fra høsten blir det lik behandling for ungdom som bryter loven.

Konfliktrådet, paseientombodet og Bufetat-skilt

LIKT FOR ALLE: Fra høsten kan alle lovbrytere i Telemark få ungdomsstraff.

Foto: Kjell Arvid Stølen / NRK

– Fra høsten starter vi opp i alle kommuner i Telemark, slik at alle ungdommer får det samme tilbudet, sier ungdomskoordinator i Konfliktrådet i Telemark, Magnus Bekkevold.

Den nye straffereaksjonen for mindreårige ble vedtatt av Stortinget rett før jul i 2011, men de nødvendige bevilgningene kom først på plass først i statsbudsjettet for 2014. Ordningen trådte i kraft 1. juli 2014. Både Sør-Trøndelag og Telemark var pilotkommuner for prosjektet.

Ungdomsstraffen bygger på tre elementer: At ungdommen skal treffe dem som er berørt, det stilles krav som de må innfri. I tillegg skal ungdommen følges opp over en periode på opp til tre år. Det siste året har en ungdom fått ungdomsstraff i fylket. Han var 17 år da han knivranet Anna Alise Serigstad. I januar fortalte hun NRK hvordan hun opplevde ranet og straffen.

– Jeg var lenge i tvil om jeg orket et slikt møte, men jeg har bestemt meg for å gjøre det. Min første reaksjon var jo at noen må hjelpe ham, fortalte hun den gang.

Les også:

Tatt tid

Magnus Bekkevold

Magnus Bekkevold i Konfliktrådet i Telemark, sier det har tatt tid å få med alle kommunene i fylket.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

Hittil er det bare Skien, Porsgrunn, Siljan, Bamble, Kragerø og Drangedal som har vært med. Magnus Bekkevold forteller at det har tatt tid å få til et samarbeid over hele Telemark.

– Vi har ikke fått til et samarbeid med de aktuelle kommunene. Det siste året har vi hatt fokus på de kommunene vi ikke har noen saker i, og gitt ut informasjon. Nå har vi skrevet samarbeidsavtale med dem, sier han.

Han sier at antall kommuner og store avstander har vært noe av årsaken til at ikke alle har vært med.

– Vi må fange opp de ungdommene som begår lovbrudd, og se hva slags straffegjennomføring som passer hver enkelt.