Hopp til innhold

Leif Tronstad jr. – Trodde jeg skulle se min far igjen

Sønnen til krigshelten Leif Tronstad mistet aldri troen på at han skulle få se sin far igjen.

– Jeg husker han forlot oss i 1941, men hele familien trodde vi skulle få se hverandre igjen. Og mest optimistisk var nok far selv, forteller Leif Tronstad jr.

Han var til stede på minnemarkeringen på Syrbekk i Rauland, stedet der hans far ble drept 13. mars 1945. Det ble en verdig markering, med flere hundre oppmøtte. Norske og britiske offiserer var til stede, samt lokalbefolkning fra både Vinje og Tinn.

Les også: Hedrer krigshelter

– Han hadde uflaks

Bare to måneder før krigen var over, ble Tronstad drept. Tronstad jr. er klar på at faren hadde uflaks som mistet livet like før frigjøringen.

Minnesmarkering Leif Tronstad, Syrbekk

Blomster ble lagt ned ved minnesmerket der Leif Tronstad ble drept under minnemarkeringen i Syrbekk i Rauland i dag.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– Min far var stort sett heldig med det meste. Han hadde en frisk kropp og et godt hode. Det var selvsagt en tragisk episode som fant sted her for 70 år siden, og den burde vært unngått, men det var rett og slett den eneste gangen i livet min far ikke hadde hellet med seg.

Tronstad jr. er klar på at hans far visste hvilken risiko han tok da han dro til England for å kjempe for Norges frigjøring.

– Han hadde tett kontakt med min mor under hele krigen, og han sa alltid at han ikke var redd. Min mor svarte da: "Det er det jeg er redd for", sier Tronstad jr.

Les også: Dette geværet tok livet av Leif Tronstad

– Vi må fortelle historien videre

Kaptein i det norske forsvaret Svein Vetle Trae sto bak markeringen på Syrbekk, og han er tydelig på at det er viktig å holde historien ved like for de neste generasjonene.

Svein Vetle Trae

Kaptein Svein Vetle Trae ledet minnemarkeringen, og er klar på at historien må bevares for de kommende generasjoner.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– Mange som var her i dag har førstehåndsinformasjon om det som skjedde under krigen. Om noen år er det ingen av dem som opplevde krigen igjen, og det er vårt ansvar å fortelle historien på en korrekt måte til de neste generasjonene.

Han mener også det er viktig å fokusere på at fred og frihet ikke er en selvfølge, selv i Norge.

– Vi må ta vare på freden, for den kan være skjør. Vi kan heller ikke tolerere den urett som skjer mange steder i verden i dag, avslutter Trae.