NRK Meny
Normal

Lastebil braste utfor stup - sjåfør fikk kastet seg ut i fart

Idet den store lastebilen braste gjennom autovernet greide sjåføren å kaste seg ut av den høyre døra, som mirakuløst nok hadde åpnet seg i sammenstøtet. Lastebilen fortsatte utfor et stup, og styrtet 100 meter ned i steinura.

Laster kart, vennligst vent...

Den bulgarske lastebilsjåføren hadde kjempeflaks da bilen han kjøre begynte å skli på glatta på riksvei 38 mellom Åmot og Dalen i Telemark ved tre-tida natt til tirsdag. Han var på vei ned mot Dalen da lastebilen kræsjer i autovernet på kanten av et bratt stup i nærheten av Liosvingen. Her er veien svingete og smal, og det er stupbratt ned mot elvejuvet.

– Idet bilen er på vei utfor stupet, greier sjåføren å kaste seg over i passasjersetet og ut gjennom den åpne døra på passasjersiden. Bilen fortsetter nedover i ei bratt steinur og stopper mot noen trær mer enn 100 meter nedenfor, forteller operasjonsleder Vidar Aaltvedt ved politiet i Telemark.

Han frykter at sjåføren ville blitt alvorlig skadet dersom han hadde blitt med lastebilen ned i steinura.

Måtte gå etter hjelp

Da lastebilen forsvant ned i steinura, mistet sjåføren også mobiltelefon og alt annet han hadde med seg. Så trygt oppe på den glatte veien gikk sjåføren ca 2 km til nærmeste hus. Her banket han på døra og fikk vekket de som sov, slik at politiet og redningstjenesten ble varslet.

Også fotturen langs riksveien har tidvis vært en prestasjon for sjåføren, fordi det var isglatt på veien etter at regnværet hadde frosset på asfalten. Noe også politiet og redningsmannskapene erfarte da de kom til stedet seinere på natta.

Operasjonsleder Vidar Aaltvedt sier at det har vært vanskelig å få avhørt sjåføren om hendelsen på grunn av språkproblemer. Den bulgarske sjåføren kjørte et norsk vogntog.

Lasta ikke sjekket

I løpet av formiddagen vil det bli satt i gang arbeid for å få berget lastebilen og lasta. Politiet har ikke turt å klatre ned i ura for å undersøke bilen, som ligger og hviler mot noen trær i steinrøysa.

Språkproblemer gjør at politiet så langt ikke har fått klarhet i hva slags last det var i bilen som bulgareren kjørte. – Men det skal ikke ha vært farlig last, sier operasjonsleder Vidar Aaltvedt.

 • Mot ny rekord på Rjukan

  Industriarbeidermuséet kan slå den gamle besøksrekorden i år. Rekorden fra 1993 er på over 51.000 besøkende. Tungtvannsserien på TV og annen medieomtale har økt interessen for museet, skriver Varden.

  Tungtvannsampull
  Foto: Petter Melsom / NRK
 • Vestfoldbanen åpnet igjen

  Vestfoldbanen er nå åpnet igjen for normal trafikk etter en feil på sporet mellom Porsgrunn og Larvik tidligere i dag.

 • Vestfoldbanen stengt

  Laster Twitter-innhold
 • Feil ende av statistikken

  Telemark er blant fylkene med den laveste levealderen for kvinner. Statistikken til Folkehelseinstituttet for fjoråret viser at gjennomsnittlig levealder for kvinner i fylket er 82,8 år. Kvinner i Sogn og Fjordane har den høyeste levealderen med 85,2 år.