NRK Meny
Normal

Nå låser de fast søppeldunkene

Kirkene sikrer seg mot flere branner før påske. Nå låses søppeldunkene i nærheten fast, slik at de ikke kan flyttes på.

Lås på søppelkasse

Kjetting og hengelås er et tiltak for å hindre at noen tar søppelet og tenner det på i nærheten av kirkene.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

I Porsgrunn tar de ingen flere sjanser. Nå har kommunen sikret alle søppeldunkene rundt kirkene i kommunen med kjetting og lås.

Dette gjør vi som en følge av kirkebrannen i Østre Porsgrunn kirke. Vi låser fast alle søppeldunker i nærheten av alle kirkene i kommunen, sier kirketjener i Eidanger Kirke, Inger Auen til NRK.no.

Østre Porsgrunn kirke brant ned til grunnen natt til 11. april. Politiet jobber ut fra en teori om at brannen var påsatt med papir fra søppeldunkene ved kirken.

– Vi har fått opplysninger om at det er to søppelcontainere som er fjernet fra menighetshuset som ligger rett over gaten for kirken, og vi finner spor etter disse containerne inntil kirkeveggen. Det betyr at vi er interessert i observasjoner som er gjort knyttet til disse, og eventuelt om noen har sett at disse er fjernet fra menighetshuset, sa politiadvokat Jon Borgen til NRK.no etter brannen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Lås på søppelkasser

Alle søppelkassene og containerne i nærheten av kirkene i Porsgrunn er nå sikret.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

– Ofte en impulshandling

Dagfinn Kalheim, Adm.dir i Norsk Brannvernforening.

Dagfinn Kalheim i Norsk Brannvernforening, sier at de fleste påsatte branner i offetnlige bygg er impulshandlinger.

Foto: Pressefoto, Norsk Brannvernforening

Norsk Brannvernforening har nylig gitt ut en veiledning for hvordan kirker, skoler og andre offentlige bygg bør oppbevare søppelet sitt. Ifølge administrerende direktør Dagfinn Kalheim, er brannene ofte tent på som en impulshandling.

Som regel er ikke dette noe som er planlagt. De som finner på dette finner noe brennbart i nærheten, og da er flyttbare søppeldunker og conatinere et yndet redskap å bruke, sier han.

Inger Auen håper at tiltaket kan forhindre at noen blir fristet.

– Vi håper dette kan føre til at ingen blir fristet til å bruke dunken eller containeren til å tenne på. Da blir det umulig å skyve dem rundt, og det er jo hensikten, sier hun.

 • Person klemt mellom to bilar

  Ein person har kome i klem mellom to bilar på Lifjellvegen i Bø. Ein av bilane kom ned ein bakke og greidde ikkje å stoppe på den glatte vegen. Føraren i den eine bilen kom i klem og er sendt til legevakt for sjekk.

 • Liten lekkasje frå tankbilen

  Det er oppdaga ein liten lekkasje frå pumpesystemet på tankbilen som køyrde inn i eit hus i Kragerø. Naudetatane arbeider med å stoppe lekkasjen.

 • Arbeider med å få ut personar

  Naudetatane arbeider med å få ut personar frå andre etasje i huset i Kragerø som ein tankbil har køyrd inn i. Huset har blitt skeivt, melder politiet.

 • Tankbil køyrd inn i hus

  Ein tankbil med bensin og diesel har køyrd inn i eit hus i Nøkkeldalen i Kragerø. Det skal ikkje vera lekkasje frå tankbilen. Det var personar i huset da ulykka skjedde, men det er foreløpig uklart om dei er skadde. Brannvesenet er framme, politi og ambulanse er på veg.