Hopp til innhold

Politiet: – Har en teori om at brannen er påsatt

Politiet etterlyser to mopedister som ble sett i området i forkant av brannen.

Østre Porsgrunn kirke i brann

Natt til mandag brant Østre Porsgrunn kirke ned til grunnen. Nå etterlyser politiet flere personer som er observert i området i det aktuelle tidsrommet.

Foto: Per Eirik Hekkelstrand / Scanpix

Historiske Østre Porsgrunn kirke i Porsgrunn ble natt til mandag totalskadd i brann. Kirken brant helt ned til grunnen, og det står ingenting igjen på branntomten.

Politiet har satt i gang full etterforskning etter den dramatiske brannen.

Teksten fortsetter under videoen.

Video Brannhund på kirketomta

En hund som er trenet til å spore opp brennbare væsker, gjennomsøkte i dag branntomten. Kriminaltekniker ved Kripos, Per Arne Karlsen, forteller hvordan hunden jobber.

Spesialtrenet hund

I går startet politiet å lete etter spor i brannruinene ved Østre Porsgrunn kirke. Ved hjelp av en gravemaskin ble rester av forkullet tre fjernet.

Politiet har i dag med bistand fra Kripos, undersøkt branntomten med en spesialtrenet hund som kan spore opp brennbare væsker.

Spor etter søppeldunker

I forbindelse med etterforskningen av brannen i Østre Porsgrunn kirke viser det seg at et par søppeldunker er fjernet fra menighetshuset som ligger ved kirken. Det er funnet spor ved kirkeveggen som kan stamme fra disse søppeldunkene.

– Vi har nå fått opplysninger om at det er to søppelcontainere som er fjernet fra menighetshuset som ligger rett over gaten for kirken, og vi finner spor etter disse containerne inntil kirkeveggen. Det betyr at vi er interessert i observasjoner som er gjort knyttet til disse, og eventuelt om noen har sett at disse er fjernet fra menighetshuset, sier politiadvokat Jon Borgen til NRK.

Teksten fortsetter under bildet.

Jon Borgen

Politiadvokat Jon Borgen sier at politiet nå har en teori om at to søppelcontainere som ble fjernet fra menighetshuset, kan ha blitt brukt til å tenne på Østre Porsgrunn kirke. – Det er en teori som vi holder som en mulighet, sier Borgen.

Foto: Stine Hansen / NRK

Har politiet kommet noe lenger i etterforskningen med tanke på at brannen kan være påsatt?

– Vi har nå en teori om at disse containerne har noe med brannen å gjøre. At disse er tatt fra menighetshuset, brakt bort til kirkeveggen og at det kan være påtent derifra. Det er en teori som vi absolutt holder som en mulighet, sier Borgen.

Politihunden markerte ved kirken i dag. Er det noen opplysninger om hva den markerte på?

– Nei, vi har hatt markeringer i branntomta og vi har sikret materiale som vil bli sendt til nærmere analyse. Jeg kan ikke si hva slags brennbar væske som hunden har markert på, eller om det kan konstateres om det er brennbar væske, sier Borgen.

Ønsker tips

– På bakgrunn av tips etterlyser politiet to personer på moped som er observert i området rett i forkant av brannen. Politiet ønsker også opplysninger om to personer som er sett løpende i området i samme tidsrom, opplyser pressekontakt ved Telemark politidistrikt, Anders Jølstad.

Jølstad understreker at det er snakk om to uavhengige vitneobservasjoner, og at det er uklart om mopedistene, og de to som ble sett løpende, er de samme personene.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark