Normal

Krisepsykolog: – Jordskjelv er en spesiell opplevelse

Psykolog og faglig leder ved Senter for krisepsykologi i Bergen, Atle Dyregrov, tror mange kan slite med gjenopplevelser av det som har skjedd i Nepal. – Det er en spesiell opplevelse at hele jorden skjelver under deg, sier han.

Kollapset bygning Katmandu

En kollapset bygning i Katmandu, Nepals hovedstad.

Foto: NAVESH CHITRAKAR / Reuters

– Til å begynne med er det en nummenhet og uvirkelighetsfølelse som kommer. Andre reaksjoner kommer ofte senere, men for de fleste er det slik at de normaliserer situasjonen etter noen uker, når de har kommet i sikkerhet, sier Dyregrov om hva som skjer i kroppen og hodet til de som opplever en katastrofe på nært hold.

– Det vil gå bra med de fleste

80 elever og lærere fra Seljord folkehøgskule er i Nepal. Skoleelevene er på besøk i landet i forbindelse med et kulturutvekslingsprogram med elever fra Nepal. Men de har ennå ikke lyktes med å få transport hjem etter jordskjelvet.

Atle Dyregrov

Atle Dyregrov sier at elevene som har opplevd jordskjelvet i Nepal bør få gå gjennom hendelsene som en gruppe.

Foto: Håvard Karlsen / NRK

Dyregrov sier at elevene trolig vil takle sine opplevelser godt, og at det hjelper at de har opplevd noe slikt sammen, som en gruppe.

– Det er viktig at de får lov til å være en gruppe når de kommer hjem. For det var de da dette skjedde. Med god støtte fra skolen og fagpersoner når de trenger det, er det all mulig grunn til å tro at det vil gå bra med de fleste av disse elevene.

Kan få påminnere hjemme

Også hjemme bør elevene få samles som en gruppe og gå gjennom hendelsene slik.

– Og så får man være oppmerksom på om det er noen som sliter mer enn andre, slik at de eventuelt kan få individuell hjelp. Men det vil nok ta litt tid før alt faller på plass når de kommer hjem, og skolen må være oppmerksomme på de konsentrasjonsvanskene som kan komme. Det kan ta litt tid å reorientere seg og komme tilbake til vanlig virksomhet, sier psykologen.

Han har jobbet med jordskjelv tidligere, blant annet i Kina og i Tyrkia, og sier at det er en spesiell opplevelse at hele jorden skjelver under deg.

– Mange sliter med gjenopplevelser av det som har skjedd, og vil unngå ting som minner om dette. En bil som kjører forbi og skaper litt skjelvinger i underlaget, kan gjøre at man kan få påminnere som kan sette i gang reaksjoner.