NRK Meny
Normal

Kreftsyke kan miste behandling i sommer

SKIEN (NRK): Kreftsyke i Skien kan miste viktig smertelindrende behandling i sommer. – En kan ikke gå tre uker uten behandling. Det er rett og slett krise, sier kreftpasient.

Kreftbehandling

KRISE UTEN: Kreftpasient Tonje Kristiansen sier det vil bli veldig vanskelig å være uten behandling i tre uker.

Foto: Lars Hansen / NRK

60 kreftpasienter i Skien er avhengig av smertelindrende fysioterapeutbehandling.

Når den eneste fysioterapeuten som har spesialkompetansen som kreves tar ferie, kan det bety tre uker uten behandling.

Tonje Kristiansen

Kreftpasient Tonje Kristiansen sier denne behandlingen betyr veldig mye.

Foto: Lars Hansen / NRK

– Krise

Det bekymrer kreftpasient Tonje Kristiansen.

– Det går ikke. En kan ikke gå tre uker uten. Det er rett og slett krise, sier hun.

Kristiansen har brystkreft med spredning, og har, som en rekke andre kreftpasienter, fått lymfødem som et resultat av behandlingen. Eneste måte å behandle sykdommen på er ved manuell drenasjon, noe som ligner på massasje.

– Det er ikke musklene jeg jobber med, men lymfevæsken som ligger rett under huden, forklarer Bendikte Buvik, som er fysioterapeuten som behandler Kristiansen.

– Det er ingen tvil om at jeg trenger dette. Jeg trenger det veldig, sier Kristiansen.

– Må prioritere

Ole Martin Stamland

Enhetsleder for ergo- og fysioterapitjenesten i Skien kommune, Ole Martin Stamland.

Foto: Lars Hansen / NRK

Enhetsleder for ergo- og fysioterapitjenesten i Skien kommune, Ole Martin Stamland, har ansvar for behandlingen Kristiansen og andre kreftpasienter i kommunen får.

– Det er vanskelig for meg å si akkurat nå om Tonje Kristiansen får et tilbud eller ikke, men vi skal gjøre så godt vi kan for at alle pasienter som har behov for fysioterapi blir godt ivaretatt gjennom ferien, sier han.

Han sier det handler om prioriteringer.

– Å prioritere er noe av det vanskeligste vi gjør, og det er ekstra vanskelig å sette sårbare pasienter opp mot hverandre, sier han.

– Dette tilfellet handler om lymfedrenasje, og det er et fagfelt som krever spesialkompetanse. Når den personen som har det fagområdet hos oss tar ferie, så må vi prøve å være rustet på forhånd, legger han til.

– Ille å ikke få hjelp

Antall pasienter som trenger denne behandlingen øker, men det er kun en ansatt i Skien kommune som har kompetanse på feltet.

Dersom Tonje Kristiansen ikke skulle få behandling i sommer, kan det få alvorlige konsekvenser.

– Det kan ende med innleggelse på sykehuset, kanskje med en infeksjon i armen eller kanskje hun må medisineres tyngre på grunn av smerter, sier fysioterapeuten.

– Det er for ille at en ikke skal få hjelp. Tre uker høres kanskje ikke mye ut, men for meg er det veldig mye, sier Kristiansen.

Benedikte Buvik

Kreftpasient Tonje Kristiansen får behandling av fysioterapeut Benedikte Buvik.

Foto: Lars Hansen / NRK
  • Får tre millioner til forskning

    Overlege ved Sykehuset Telemark Håkon Tobro har fått tre millioner kroner til forskning på slagbehandling. Forskningsmidlene skal brukes over flere år, og målet er at de skal bidra til en bedre slagbehandling i distriktene.

  • Fått i seg røyk

    En voksen og et barn tas hånd om av helsepersonell etter å ha fått i seg røyk etter en brann ved Øvre Sølen i Porsgrunn.

  • CO₂-lagring blir prioritert i EU

    Statoils plan om CO₂-lagring under havbotnen på norsk sokkel har fått status som eit prioritert prosjekt i EU. Planen er å lagre CO₂ på same måte ved norske industrianlegg, slik som Norcem i Brevik og Yara på Herøya.