Hopp til innhold

Stort gjennombrudd innen kreftforskning: – Dette er spektakulært

En ny behandlingsform mot føflekkreft forbløffer forskerne. Resultatene er så oppsiktsvekkende at forskere tror vi står foran en ny æra innen kreftbehandlingen.

Føflekksjekk

Føflekkreft (malignt melanom) er den alvorligste formen av hudkreft, og er økende i Norge. I 2013 døde 327 personer her i landet som følge av denne krefttypen.

Foto: Hege F. Andreassen / Kreftforeningen

Steinar Aamdal

Professor Steinar Aamdal ved Oslo universitetssykehus UIO tror immunbehandling kommer til å bli en viktig del av behandling av en rekke tumorformer, ikke bare føflekkreft.

Foto: UIO

– Det har aldri sett så bra ut for pasienter med føflekkspredning som nå, sier professor Steinar Aamdal ved Oslo universitetssykehus.

Aamdal deltar i disse dager på den årlige kreftkongressen ASCO i Chicago hvor resultatene fra en ny studie ble lagt frem denne helgen.

I studien ble 945 pasienter med føflekkreft behandlet med medikamentene ipilimumab og nivolumab.

Nivolumab og ipilimumab er begge såkalte monoklonale antistoffer som «booster» immunsystemets evne til å bekjempe kreft.

– Ipilimumab tar bort bremsen på immunapparatet, slik at det slippes løs og kan gå til kamp mot kreftcellene, mens nivolumab hindrer at kreftcellene klarer å gjemme seg, forklarer Aamdal.

Spektakulære resultater

Professor Roy Herbst, som leder onkologi-avdelingen ved Yale Cancer Center i USA, omtaler resultatene som spektakulære.

– Immunterapi kan erstatte cellegiftbehandling innen fem år, sier han til Sky News.

Selv om resultatene ikke konkluderer med at behandlingen kan kurere føflekkreft, er resultatene likevel så oppløftende at Herbst tror vi står foran et paradigmeskifte innen kreftbehandling.

– Potensialet for en effektiv kur, og overlevelse på sikt, er definitivt til stede.

Forskerne fant ut at kombinasjonsbehandlingen førte til at kreften sluttet å utvikle seg i nesten ett år for 58 prosent av pasientene. Behandlingen førte altså til at tumoren stabiliserte seg i 11,5 måneder.

Tilsvarende tall for dem som bare fikk ipilimumab ga 2,5 måneder med stabil, eller avtagende utvikling, for 19 prosent av pasientene, viser forskningen som er publisert i New England Journal of Medicine.

– Kan kurere

I likhet med Herbst, mener Aamdal at studien avdekker spektakulære funn.

– Effekten av kombinasjonsbehandlingen er så stor at det er nesten litt vanskelig å tro på det. På pasientenes vegne blir man jo litt entusiastisk, sier han.

Aamdal er så positiv at han ikke vil utelukke at behandling kan kurere føflekkreft for enkelte.

– Da må man observere over mye lengre tid. Vi har ca. 10 års observasjonstid på ipilimumab, og der er fortsatt 20 prosent i live. Vi tror – selv om vi ikke kan bevise det – at de er kurert, sier professoren.

Han tror sannsynligheten er langt større for å kureres med kombinasjonsbehandlingen – noe resultatene tyder på.

– Det ser vi ikke bort ifra, og det vil i så fall være en sensasjon.

Føflekkreft

Føflekkreft utvikles fra de pigmentdannende celler i huden. Tegn på føflekkreft kan være at føflekken har asymmetrisk form, ujevn farge og uklar overgang til normal hud.

Foto: Kreftforeningen

Aggressiv kreftform

De siste årene har forekomsten av føflekkreft økt kraftig blant menn og kvinner i Norge. Forekomsten i Norge er blant de høyeste i verden. Nesten 1700 får denne sykdommen i Norge hvert år.

– Vi har hatt veldig begrensede muligheter til å behandle de som får denne kreftformen. Resultatene fra denne studien bedrer utsikten for disse pasientene, og det er helt fantastisk.

Amdal håper behandlingen vil bli tilgjengelig i Norge, men er samtidig bekymret.

– Erfaringen med ipilimumab har ikke vært god. Myndighetene bruker lang tid på å godkjenne dette medikamentet.

– Midlertidig tilgang

Aamdal sier de har fått signaler på at behandling vil være mulig i Norge.

Tilgangen til denne kombinerte behandlingen blir trolig mulig sent på høsten. Det er snakk om midlertidig tilgang. Det store spørsmålet er om myndighetene vil godkjenne behandlingen.

Men selv om dette er et stort fremskritt, er ikke behandlingen uten bivirkninger.

– Den er krevende og kan nok ikke gjennomføres overalt. Man kan få autoimmune bivirkninger, det vil si at immunforsvaret snur seg mot kroppen selv. Man kan også få diare og hudutslett, sier Aamdal.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)