Her kjører de ulovlig for å unngå bommen

SKIEN (NRK): Kreativiteten til bilister som forsøker å unngå bompenger vil ingen ende ta. Ved flere anledninger er biler observert på gangbrua mellom Herkules og Klosterøya i Skien.

Herkulesbrua

ULOVLIG GRATISRUTE: Hvis du kjører over denne gangbrua, kan du kjøre gratis fra Herkules til Skien sentrum.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

Metodene for å unngå bompenger har vist seg å være mange. Etter at Bypakke Grenland ble innført for en drøy måned siden, har vi hørt om flere som både snikkjører og lurer seg unna de nye avgiftene på forskjellige vis.

I dag kan NRK fortelle om en ny gratisvei som det viser seg at bilister bruker; nemlig Herkulesbrua, som er en gangvei mellom Herkulesområdet og Klosterøya i Skien.

Olav Risholt

Prosjektleder for Bypakke Grenland Olav Risholt sier det er mange som har kreative løsninger for å unngå bommene.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

Prosjektleder for Bypakke Grenland Olav Risholt rister på holdet når NRK forteller om den nye gratisruta til sentrum.

– Dette hadde jeg ikke hørt om før nå. Dette må vi gjøre noe med, sier han.

Kan bli dyrt

Trafikkoordinator Dag Thomassen hos politiet i Telemark reagerer på at bilister bruker en gang- og sykkelvei til snikkjøring.

– Det er utrolig trasig at folk velger å kjøre der som de myke trafikantene skal ferdes, sier han.

Dag Thomassen

BOT: Trafikkoordinator Dag Thomassen hos politiet i Telemark lover bot til dem som blir tatt for å kjøre på gang- og sykkelvei.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

Ved å bruke denne ulovlige gratisveien, sparer du 21 kroner, eller 15 kroner hvis du kjører der utenfor rushtiden. Blir du tatt av politiet, kan det bli betydelig dyrere.

– Da koster det 3 200 kroner, minst. Dersom brua er full av folk, så kan det bli mer alvorlig, sier Thomassen.

– Kan man miste lappen?

– I verste fall, ja, sier han.

Mangler skilt

Det er åpenbart for de fleste at denne gangbrua er forbeholdt gående og syklende, men i den ene retningen mangler det skilt som forteller dette.

– Det betyr at reglene for gang- og sykkelvei ikke gjelder i den retningen. Hvis det ikke står skilt, så kan ikke politiet bøtelegge noen, sier Thomassen.

Bjarne Skauen

RYKTER: Senioringeniør for drift og anlegg i Skien kommune, Bjarne Skauen, sier han har hørt rykter om at bilister bruker gangbrua som bilvei for å unngå bommen.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

Men nye skilt er på trappene, forsikrer senioringeniør for drift og anlegg i Skien kommune, Bjarne Skauen. Hvis snikkjøring på gangbrua viser seg å bli et større problem, vil kommunen vurdere å sette inn en bom.

– Det eneste vi mangler er et skiltvedtak, og det er rett rundt hjørnet, sier Skauen.

Kan vurdere bilsprerre

Hvis snikkjøring på gangbrua viser seg å bli et større problem, vil kommunen vurdere å sette inn en bom.

– Det har vi gjort andre steder i Skien kommune er å sette opp en bilsperre. Så hvis problemet vedvarer, så kan det bli aktuelt med en bom, sier Skauen.

Prosjektlederen for bypakka tror ikke dette er den siste snikkjøringsveien vi kommer til å høre om.

– Kreativiteten er på sitt ypperste for tiden, så jeg tror ikke dette er det siste vi oppdager av den slags, avslutter Olav Risholt.

Herkulesbrua

FOR GÅENDE OG SYKLENDE: Herkulesbrua er satt opp til glede for gående og syklende. Den går fra Herkulesområdet til Klosterøya.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK