– I dag blir det fiskefest hjemme! sier Hassan Khaled. Etter fem timers fiske har han og kameratene Samir Said og Rafik Mahmoud rundt 70 makrell i bøtter og kjølebager – nok til en solid middag.
– Vi ruller makrellen i mel og steker i olje og tar et glass rødvin til. Så inviterer vi familie og kamerater for å kose oss.
Med en populær badeplass bare et steinkast unna og et stupetårn og land rett ved, innerst i Eidangerfjorden, er det ikke her en ville tru det var et eldorado for å fiske makrell.
De forteller at de fisker et par ganger i uka. Det er en hobby, og plassen er fin og nært der de bor.
– Jeg har tatt 10 fisk, selv om det er første gang jeg fisker. Stakkars fisker, havet blir tomt!
De er alle fra Kurdistan, men har bodd i Norge i en årrekke. Makrell var en helt ukjent fisk for dem tidligere.
– Nei, vi har ikke makrell, for vi har ikke kyst i Kurdistan, men vi har innsjøer med fisk.
Til fiskeplassen på brygga mellom Olavsberget og Kattøya i Porsgrunn kommer de tidligste allerede i 3-4-tida om morgenen.
Internasjonal fiskefamilie
På fiskeplassen møtes folk til matauk fra Syria, Irak, Iran, Pakistan, Somalia, Polen, Litauen, Etiopia, Tsjetsjenia, Russland, Kurdistan, Nederland, Filippinene, Vietnam – og Sveinung Leikvang fra Gvarv som har kommet ens ærend for å fiske makrell.
Nå napper det igjen. Tre stykker på en gang.
– Jeg trur det er jaktinstinktet til makrellen. Når en biter på, blir de andre misunnelige og følger etter. Nå var det plutselig tre fisk på fire kroker.
Han fisker med en plastreke med en bit fisk på kroken.
– De er alltid sultne, alltid på farta. De kan nemlig ikke stå stille, de har ikke svømmeblære.
Gleyston Cabza fra Ecuador fisker på brygga og makrell for første gang.
– I dag er det en bra dag. Det er stor makrell og liten makrell, men når de er veldig små, kaster jeg dem tilbake igjen, sier han idet makrellen biter på igjen.
For i sjøen ved Olavsberget står makrellen nærmest i kø.