NRK Meny
Normal

Integreringsarbeid får strykkarakter

PORSGRUNN (NRK): Arbeidet Porsgrunn kommune gjør med integrering er for dårlig, viser en rapport kommunen selv har bestilt.

Piroz Jebar

Piroz Jebar fikk drømmejobben i Porsgrunn etter en praksisperiode på Elvebredden Kafe. Hun sier drømmen er å få bli på kafeen.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Vi ser at kommunen ikke oppfyller kravene til introduksjonsordningen de skal ha. Noen kan heller ikke starte i ordningen i tide fordi de ikke får tilbud om barnehageplass.

Det sier Kirsti Torbjørnson som er leder for forvaltningsrevisjonen i Telemark kommunerevisjon.

Kirsti Torbjørnson

FLERE PUNKTER: Kirsti Torbjørnson ved Telemark kommunerevisjon, sier det er flere ting å ta tak i ved kommunens arbeid.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Det er Telemark kommunerevisjon som har utarbeidet en rapport om arbeidet Porsgrunn kommune gjør med integrering, på bestilling fra kommunen selv.

Selv om kommunen tilbyr et godt opplegg i norsk og samfunnsfag, er de arbeidsrettede tiltakene svake. For eksempel ved at kommunen ikke klarer å skaffe nok språkpraksisplasser.

– Det er ikke unikt for Porsgrunn. Det er et problem for alle kommuner å skaffe nok språkpraksisplasser og arbeidspraksisplasser, sier Torbjørnson.

En solskinnshistorie

På Elvebredden Kafé i Porsgrunn arbeider Piroz Jebar fra Kurdistan. Her har hun vært siden daglig leder Eunike Kristoffersen gav henne en praksisplass.

Elvebredden Kafé

PRAKSISPLASS: Elvebredden Kafé i Porsgrunn.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Jeg snakket veldig lite norsk før, men så kom jeg hit, sier Jebar som også har måttet lære seg å lese i forbindelse med bestillinger på jobben.

– Før leste jeg bare litt, men nå leser jeg veldig fint, sier hun.

Eunike Kristoffersen

GULL: Daglig leder ved Elvebredden Kafé, Eunike Kristoffersen, sier Jebar sin arbeidsmoral er god som gull.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Jebar arbeidet som vikar etter at praksisperioden hennes på seks måneder var ferdig. Nå er hun fast ansatt. Kristoffersen oppfordrer andre bedrifter til å følge hennes eksempel, men sier det er viktig at Nav er på banen.

– Når vi skal ta imot mennesker som ikke snakker norsk er vi avhengig av en støtte ved siden av, nettopp fordi bedriften risikerer å gå dårlig hvis det ikke går bra, sier hun.

Går i bresjen

Men alle står ikke Jebar sin situasjon. Torbjørnson forteller at kommunene tilbyr klasseromsundervisning de til som ikke får praksisplasser. Det gir betydelig mindre utbytte i språkopplæring og integrering.

Porsgrunn kommune er den første kommunen i Telemark som har fått utarbeidet en rapport om integreringsarbeidet. Men flere står for tur, for både i Skien og

Robin Kåss

DÅRLIG: Ordfører Robin Kåss innrømmer at integreringsarbeidet i kommunen er for dårlig.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Nome har kontrollutvalgene lagt inn i planene at de ønsker en rapport. Også Kragerø har uttrykt interesse.

Stort forbedringspotensial

Ordfører i Porsgrunn kommune, Robin Kåss, er klar på at kommunen kan bli bedre i sitt integreringsarbeid. Han mener det er spesielt viktig å få på plass arbeidsrettede tiltak.

– Noe av det viktigste var nettopp å bestille denne rapporten, slik at vi får en oversikt over hvordan vi kan bli bedre, sier Kåss.