NRK Meny
Normal

– Oppskrift på dårlig integrering

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) måtte svare Stortinget på hvordan unge asylsøkere skal slå rot i Norge uten å vite om de får varig opphold eller blir gjenforent med familien sin.

Karin Andersen (SV) fra talerstolen i Stortingets spørretime.

– Hvordan mener statsråden at integreringen skal lykkes når man må vente i ti år på familien, og på å få beskjed om man er trygg? spurte stortingsrepresentant Karin Andersen (SV).

Hun kalte Listhaugs forslag til innstramming for en «oppskrift på dårlig integrering.»

– Heldigvis var det et bredt forlik på Stortinget som tok alvoret innover seg. Man tok i denne salen et ansvar. Jeg registrerer at SV stilte seg utenfor dette forliket. Dem om det, svarte Listhaug.

– Det som er viktig ved integrering er at man stiller krav til dem som integreres. For mange er det motiverende at hvis de gjør en ordentlig jobb og lærer norsk, så kan de hente familien sin og få permanent opphold, la hun til.

– Uvanlig sterk kost

Også KrFs Geir Sigbjørn Toskedal reagerte på at enslige mindreårige kun skal få midlertidig opphold fram til de er 18 år.

– Vi må sørge for at de føler seg trygge. De kan få psykiske problemer av dette. Er statsråden på tilbudssiden når det gjelder å endre akkurat dette?

– Når det gjelder barna, så er det mange dilemmaer. Reisa de utsettes for bidrar til psykiske problemer og overgrep, så vi må finne ut hvordan vi kan bidra til at disse barna er sammen med sin familie, istedenfor å bli sendt ut og bli presset fra flere hold. Vi må derfor se på flere tiltak for å stramme inn, svarte innvandringsministeren.

I spørretimen onsdag var det flere av stortingspolitikerne som trakk fram kritikken Listhaug har fått fra ulike faginstanser, blant annet for manglende faktagrunnlag for de 40 innstrammingsforslagene som er lagt fram.

– Dette er uvanlig sterk kost. Gjør denne kritikken fra blant annet SSB og Unicef inntrykk på statsråden, spurte Geir Jørgen Bekkevold (KrF).

Listhaug forsvarte en del av tallgrunnlaget før hun innrømmet at det kunne være vanskelig å omtale rapporter under lange intervjuer.

– Vårt hovedpoeng er at vi må begrense tilstrømminga av hensyn til barnet eget beste, svarte Listhaug.

Massiv kritikk for innstrammingsforslag

Listhaug har bare sittet i stolen som innvandrings- og integreringsminister i to måneder, men er likevel allerede den statsråden det er mest politisk bråk rundt.

I nyere tid er hun trolig den eneste norske statsråd som det har blitt arrangert støttedemonstrasjon for.

Innstrammingsforslagene har møtt massiv kritikk, og regjeringens støtteparti Venstre har sagt nei til alle forslagene. KrF-leder Knut Arild Hareide har på sin side sagt seg villig til å fortsette dialogen med regjeringen, så lenge prinsipper om å ikke bryte folkeretten ligger til grunn.

LES OGSÅ: Kaller Listhaug-kritikk for mobbing

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger