NRK Meny
Normal

Her er kirkevalget viktigere enn noe annet sted i Norge

Byggingen av nye Østre Porsgrunn kirke har ført til stor oppmerksomhet rundt kirkevalget i Porsgrunn. – Helt spesielt, sier valgforsker.

Østre Porsgrunn kirke i brann

Innbyggerne i Porsgrunn mistet kirken sin i brann natt til 11. april. Nå er interessen foran årets kirkevalg større enn i noen andre byer i Norge.

Foto: Per Eirik Hekkelstrand / Scanpix

Kirkebrannen i Porsgrunn natt til 11. april i år har skapt et enormt engasjement i Telemarksbyen.

Innbyggerne i Porsgrunn har vært sjokkert, forferdet og forvirret etter at Østre Porsgrunn kirke brant ned til grunnen, og «alle» har hatt en mening om hvordan den nye kirken skal se ut.

Kirkevalget står for dør, et valg som vanligvis trekker svært få velgere. I år er det annerledes. De som blir valgt inn i menighetsrådet i Porsgrunn får nemlig stor innflytelse på hvordan den nye kirken skal bli.

Frank Aarebrot

Valgforsker Frank Aarebrot er sikker på at valgdeltakelsen i Porsgrunn vil bli høy og svært viktig.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

– Jeg vil sterkt anta at valgdeltakelsen her blir høyere enn hva den normalt hadde vært, sier valgforsker Frank Aarebrot.

Skal du stemme ved kirkevalget? Diskutér nederst i artikkelen.

– Kun interesse i Porsgrunn

Det er ingen hemmelighet at interessen rundt kirkevalget er liten, derfor er det oppsiktsvekkende når det i år får så mye oppmerksomhet i en by med over 35.000 innbyggere.

– Det som også er spesielt, er at det som vekker interesse ikke har noe med den kristne tro å gjøre. Det er et kunstnerisk spørsmål, sier Aarebrot.

Valgforskeren har ikke hørt om at årets kirkevalg har fått noe særlig oppmerksomhet i andre byer enn i Porsgrunn.

Lett å finne kandidater

NRK har ringt alle de 16 kandidatene til menighetsrådet i Porsgrunn sokn, samt flere ledere i kirkemiljøet i byen. De merker interessen rundt kirkevalget, og vedgår at de vil få en viktig rolle om de velges inn.

– Det har vært forbausende lett å finne kandidater til årets liste. Interessen rundt kirkevalget i år er større enn tidligere, sier Leif Raphaug, en av kandidatene til menighetsrådslista og medlem i årets valgkomité.

– Jeg forventer at valgdeltakelsen vil øke betraktelig i år. Mye av grunnen er også kirkens rolle etter terrorangrepet, sier Ole Johnny Dale, leder av Porsgrunn kirkelige fellesråd.

Østre Porsgrunn kirke.

Slik så Østre Porsgrunn kirke ut før brannen i april i år.

Foto: Trygve Strømstad

Måtte en kirkebrann til

Valgforsker Frank Aarebrot sier det er et paradoks at det måtte en kirkebrann til før interessen for kirkevalget ble vekket hos innbyggerne.

– Det er fælt å si det på den måten, men slik er det med oss mennesker. Når først tragiske ting skjer i en menighet, uansett hva det er, så er det slik at vi slutter mer opp om menigheten.

– Det blir på samme måte som folks reaksjoner etter terrorangrepet. Når liv gikk tapt og menneskerettigheter ble krenket, skjønner man hvor umistelige de er.