Hopp til innhold

– De burde holde bedre orden enn dette

Tom Øyvind Hogstad er hverken døpt, konfirmert eller innmeldt i Den norske Kirke.
Likevel måtte han melde seg ut av kirken i 2009 forrige gang han fikk valgkort tilsendt. Nå i 2011 fikk han nok en gang tilsendt valgkort til kirkevalget, med beskjed om at han; ”Er oppført i Den norske kirkes medlemsregister.

Tom Øyvind Hogstad

Tom Øyvind Hogstad fortviler over å måtte melde seg ut av kirken for andre gang, til tross for at han aldri har vært medlem.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Jeg synes det er litt rart at de ikke klarer å holde bedre orden i medlemslistene sine enn dette, sier han til NRK.no.

Lørdag meldte han seg ut for 2. gang via et skjema han lastet ned fra kirken.no.

– Denne gangen er jeg lovet en kvittering eller attest.. Så nå venter jeg bare på posten, sier han.

– Dette er begredelig

Jens Brun-Pedersen

Jens Brun-Pedersen i Human Etisk Forbund synes det er begredelig at kirken ikke har mer oversikt.

Foto: Humanetisk Forbund

Jens Brun-Pedersen, Leder for Humanetisk Forbund synes det er begredelig at Den norske kirke enda ikke har ryddet opp i arkivene sine.

– Telefonen ringer hele tiden. Det er stor pågang fra personer som feilaktig har mottatt valgkort til kirkevalget, forteller han.

Samtidig har han også medfølelse med dem som er ansvarlig for registeret.

– De kan ikke ha noen lett jobb. Jeg vet de har jobbet med dette. Men mange tar dette med livssyn alvorlig. Da kan det både være ydmykende og krenkende å måtte melde seg ut av et trossamfunn man aldri har meldt seg inn i, sier Brun- Pedersen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Valgkort til kirkevalget

Dette valgkortet fikk Tom Øyvind Hogstad tilsendt for 2. gang.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Har sendt ut 3,1 millioner valgkort

11. og 12. september avholdes kirkevalget sammen med kommunevalget. Den norske kirke valgte i 2009 å samkjøre kirkevalget med borgervalget for å få større oppslutning. Det resulterte i at deltagelsen gikk fra 4% til over 10% etter omleggingen.

25.000 medlemmer meldte om at de var feilaktig oppført den gang, 5500 ble skrevet inn etter at de hadde rapportert om at de ikke hadde fått valgkort. Nå er Brønnøysundregistrene sammen med kirken ansvarlig for oppdateringen av listene.

I år er det sendt ut 3.1 millioner valgkort.

Trude Evenshaug er avdelingsdirektør for kommunikasjon og IKT for Den norske kirke. Hun synes ikke det er urovekkende mange tilbakemeldinger om feil, tatt i betrakting det store volumet medlemmer.

– Men vi har noen, og vi er takknemlige for at ikke-medlemmer som har mottatt valgkort, melder fra til oss, slik at vi kan få slettet dem fra vårt register. Vi er nemlig avhengige av at folk selv melder fra om at de står feiloppført i registeret.

Kan være en flaskehals

Trude Evenshaug

Trude Evenshaug i Den norske kirke sier at de har forståelse for folk som blir opprørt over å stå oppført hos dem når de ikke er medlemmer.

Foto: Den norske kirke

Den norske kirke har fått noen få meldinger om folk som mener seg sikre på at de sendte underskrevet valgkort i retur ved valget i 2009, men som likevel har mottatt valgkort nå. Disse sakene undersøker de nærmere for å finne ut om det kan være feil i systemer som har forårsaket dette.

– Vi har stor forståelse for at folk reagerer på å få vite at de står oppført i Den norske kirkes register mot sin vilje, sier Evenshaug.

Men for andre tros- og livssynsamfunn er nettopp dette flaskehalsen. De får ikke støtte så lenge et medlem også står oppført i Den norske kirke. Humanetisk Forbund sier de får rundt 700-800 kroner pr. medlem, men det kan variere, avhengig av hva kirken får av statlige og kommunale tilskudd hvert år.

Regnestykket for hva de andre tros- og livssynssamfunnene får, ser omtrent slik ut:

  • Statlige og kommunale tilskudd (ca 3 milliarder i 2006)
  • Delt på antall medlemmer i statskirken (ca 3,9 millioner i 2011)
  • Ganget med antall medlemmer i det aktuelle tros- og livssynssamfunnet.
    (Med forbehold om at de ikke står oppført i kirkens medlemsregister)

Medlemsskap forutsetter dåp

Trude Evenshaug sier måten registeret ble etablert på ikke var etter kirkens ønske.

– Formelt sett er det fortsatt de skinninbundne kirkebøkene som danner kirkens offisielle oversikt over medlemmer. Dette skal selvsagt gjøres korrekt og riktig. I tillegg har vi et elektronisk register, som dåp, annen inn- og utmelding skal føres i. Dette skjer også lokalt, og det er dette registeret som genererer valgkort og mantallslister, sier hun.

Dette registeret ble i sin tid opprettet ved at en tok utgangspunkt i Folkeregisteret.

– Måten registeret ble opprettet på, skjedde mot kirkens råd. Kirken har siden satt i verk en rekke tiltak for å få slettet folk som ikke hører hjemme i registeret. Medlemskap i kirken forutsetter dåp. Folk som er feiloppført i kirkens register er derfor ikke medlemmer. De trenger derfor heller ikke melde seg ut, men de må melde fra til kirken at de er feiloppført, slik at vi får rettet feilen, sier Evenshaug.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark