Hopp til innhold

– Lårhalsen din koster 540.000 kroner. Minst.

Helsestasjonen for voksne er til god hjelp for den som vil ha et bedre liv. Gode råd er ikke dyre der. De er gratis!

Lene Skolem, Jorunn Holth og Trine Solstad

Ergoterapeut Lene Skolem, diabetessykepleier Jorunn Holth og KOLS-sykepleier Trine Solstad har mye kunnskap de vil dele med andre.

Foto: Britt Boyesen / NRK

–– Det er bare blåbær, sier noen og fnyser litt når de skal fortelle hvor enkelt noe er. Ingen fnyser og ingen bagatelliserer på Helsestasjonen for voksne i Bamble, men de har sans for blåbær.

Grethe Oksholen, spesialist i geriatrisk fysioterapi, er et eneste stort smil når hun kan snakke om blåbær. Bæret som er inspirasjonen for så mangt på helsestasjonen der hun og tre andre helsearbeidere holder til.

– Fullt av antioksidanter, sunt, saftig, mettende, du kan dele det med andre, du må ut på tur for å plukke det. Du får frisk luft og mosjon. Hun trekker pusten mens hun tenker på flere gode egenskaper ved det blå bæret som alle ser på plakaten ved den åpne døra til helsestasjonen.

Legger, lår og rumpe

– Vi snakker mye om lår, legger og rumpe, forteller fysioterapeuten. Det ligger mye god helse og et godt liv framover for den som trener disse kroppsdelene. Oksholen er opptatt av balanse. Unødvendig mange eldre faller. Og da er det alvorligere ting enn skrubbsår og blåmerker hun er opptatt av.

Jorunn Holth

Diabetessykepleier Jorunn Holth tror på trapper. Bruk trappa, sier hun til både unge og eldre.

Foto: Britt Boyesen / NRK
Blåbær

Blåbær er ikke bare blåbær. Det er så mye, mye mer.

Foto: Britt Boyesen / NRK
Kaffe og informasjon

Kaffe og gode råd til den som besøker Helsestasjonen for voksne.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Lårhalsen er utsatt, og et brudd kan ødelegge mye for helsa. – Dessuten koster det 540.000 helsekroner det første året å lege en brukket lårhals, opptrening og medisiner.

Diabetessykepleier Jorunn Holth tar fram mappa med brosjyrene de gjerne deler ut.

– Her ser du hvor enkelt det er å trene balansen, sier hun og peker på bildene. Det er ikke annet enn en stol eller en kjøkkenbenk som skal til. Enkle hjelpemidler og litt bøy og tøy regelmessig, så blir legger, lår og rumpe sterkere. Dermed blir også balansen bedre.

– Litt som de gode, gamle øvelsene Reidar Morset hadde på radioen i hine, hårde dager?

Holth ler. Ja, akkurat slik er det. Hun har akkurat hatt besøk på kontoret av en diabetiker. Det er små ting som skal til av informasjon om kosthold og mosjon for å slippe plager.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Beboerne på Grefsen og Kjelsås eldresenter har tilbud om trening under ledelse av en fysioterapeut. Treningen varer i en time, bare avbrutt av en par pauser for å drikke vann.

Bedre livskvalitet

Det er ikke bare eldre bamblinger de skal hjelpe. Ungdommen er også en viktig gruppe. Forebygging er viktig både for en ung kropp og en litt eldre.

KOLS-sykepleier Trine Solstad forteller gjerne de yngre hvor farlig det er å røyke. Målet er at ingen skal begynne.

De peker på at helse er så mangt. Det like mye det psykiske som det fysiske de gir råd om: aktiviteter der de kan treffe andre, slå av en prat, slippe ensomhet. Få en bedre livskvalitet.

Grethe Oksholen reiser gjerne på hjemmebesøk. Da er det viktig å stille de rette spørsmålene. Ikke bare «hvordan har du det»? – Jeg vil vite hvordan de ønsker å ha det i framtida. Hvor vil de bo? Hvordan kan vi legge til rette så de kan bo hjemme så lenge som mulig? Hvor flinke er de til å spise sunn mat, drikke nok, treffe andre, bevege seg?

Mange ganger er det små ting som skal til for at mye kan bli bedre. På helsestasjonen kan mange få hjelp direkte, eller de kan få gode råd om andre som kan hjelpe dem videre.

Basert på dugnad

Det er også andre kommuner i landet som har tilsvarende tilbud, men det varierer en del hvordan det er organisert.

Karlsøy kommune i Troms har også en helsestasjon for voksne, men den er basert på dugnad.

Avdelingsleder Marit Sørensen ved Karlsøy sykehjem er fornøyd med at de har fått til dette tilbudet. Det er helsepersonell i kommunen som startet dette høsten 2013. De har ingen faste datoer, men inviterer til temadager med spesialister innen forskjellige områder.

– Vi har hatt foredrag om ernæring. Det har vært interessant både for unge og eldre, forteller Sørensen. Ellers har fysioterapeuter fortalt om hvordan de kan unngå fallskader, de har lært om førstehjelp og hjertesykdommer. Mye dreier seg om å forebygge helseplager.

Karlsøy kommune skal evaluere ordningen nå. Marit Sørensen tror dette tilbudet kan fortsette i samarbeid med Mental Helse som har en fast samling hver måned.

– Det har vært god oppslutning, og det tyder på at mange har behov for den informasjonen vi kan gi, sier hun.

Eldrebølgen

Stadig flere har fått høre om Helsestasjonen for voksne, og de regner med at flere kommer etter hvert. Eldrebølgen kommer i løpet av noen år. I Bamble betyr det at det i 2015 er nærmere 440 personer mellom 80 og 89 år, men i 2040 kan det være hele 1.150 personer i denne aldersgruppa.

Det skremmer ikke de fire på helsestasjonen. De vil gjerne ha besøk. – Dette er en morsom og givende jobb, sier Jorunn Holth og sorterer brosjyrene hun skal dele ut ved neste besøk. Brosjyrene med det godt synlige blåbæret.

– Dere tenkte aldri på tyttebær?

– Nei, det er for surt, svarer Grethe Oksholen og ler godt.

Grethe Oksholen

Grethe Oksholen er spesialist i geriatrisk fysioterapi og tror på blåbær i mange sammenhenger.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark