Hopp til innhold

Hedrer jernverket med kumlokkmonument

ULEFOSS (NRK): Porsgrunn har sine porselenstallerkener, og Notodden har sin mikrofon. I løpet av sommeren får også Ulefoss reist et hedersmonument i sin eneste rundkjøring.

Ole Moen og Aud Køller

Ole Moen og Aud Køller i foreningen «Vakre Ulefoss» har jobbet med saken siden 2009.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

Prosjektet har vært planlagt i hele seks år. Med pengene som nå endelig kommer vil monumentet bli en realitet.

– Tirsdag skal vi ta imot en pengegave fra sparebankstiftelsen Holla og Lunde, og det gjør det nå mulig å sette i gang, sier hun som står bak ideen til monumentet, Aud Køller.

Kumlokkmonumet på Ulefoss

Slik skal monumentet se ut når det står ferdig.

Foto: Illustrasjon, Knut Kraft

Innfallsport til bygda

Og det er ingen ringere enn hjørnesteinsbedriften i bygda det skal gjøres stas på. Køller forteller entusiastisk om Ulefos Jernværks opprinnelse tilbake på 1600-tallet.

– Da må jeg gå tilbake til 1650 da det var krig mellom Sverige og Danmark-Norge, og man trengte våpen for å stå imot Sverige. Allerede var det produksjon ved Fossum jernverk i Skien som ga ringvirkninger til Ulefoss, for her var det funnet jern i Fensåsen, og slik startet produksjonen her, sier hun.

Og det er denne historiske bedriften Aud Køller og dugnadsgjengen i «Vakre Ulefoss» nå vil hedre i rundkjøringen på Ulefoss. Tidligere ordfører i Nome kommune, Ole Moen, har også vært en pådriver for monumentet.

– Det er veldig viktig for oss at vi nå får markert innfallsporten til Ulefoss og Nome kommune med dette monumentet, sier han, og understreker at det kommer til å bli veldig flott å se på.

Kumlokkmonument på Ulefoss

Slik skal monumentet se ut.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

Kuppel med belysning

Aud Køller forsøker å beskrive hvordan monumentet vil komme til å se ut når det er ferdig:

– Først vil jeg fremheve designeren, Knut Kraft. Han har gjort en formidabel jobb med å skape monumentet, sier hun, og fortsetter:

– Og det kommer til å bli vakkert. Det er en sekskantet sokkel støpt i svart sand fra jernverket med kumlokk innfelt og med belysning inni. På toppen blir det en kuppel med rister, som også blir belyst, og som skal ha en skyggeeffekt mot brosteinen, forklarer Køller.

– Hvorfor er det så viktig å hedre jernverket?

– Fordi vi er så stolt av det. Vi har et jernverk som har vært i gang siden 1600-tallet, og det holder fortsatt koken, sier hun.

– Og i tillegg er det en av Europas eldste industribedrifter. Det er noe å være stolt av det, tilføyer Ole Moen.

Kjent for kumlokkene

Ordfører i Nome, Bjørg Tveito Lundefaret, er imponert over ildsjelene som har jobba for kumlokkmonumetet, og gleder seg til å se det ferdig.

– Jeg tror dette betyr mye for tilhørligheten til bygda, for Ulefoss er viden kjent for kumlokkene sine. At vi nå får et kumlokkmonument er veldig spennende, sier hun.

Aud Køller er enig, og sier at når hun får spørsmål om hvor hun er fra, så peker hun bare på bakken.

– Jeg har vært mye ute og reist, og når folk spør meg hvor jeg er fra så ber jeg dem se på kumlokket. Ulefoss. Kanskje det mest brukte navnet i hele landet, avslutter hun.