NRK Meny
Normal

Handlenett blir stadig mer populært

SKIEN (NRK): Handlenett er i vinden, og butikkene spår at bruken bare vil øke når prisen på bæreposer settes opp neste år.

Roar Christensen

Roar Christensen har brukt handlenett i flere år, og han er flink til å huske å ta det med når han skal på butikken.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

Roar Christensen har tatt turen til Kiwi på Tollnes i Skien for å få rasket meg seg det han trenger til dagens middag. Han takker pent nei til pose i kassa, for handlenettet husker han alltid å ta med.

– Det bruker jeg bestandig, og jeg har flere stykker. Jeg har sikkert brukt det imellom fem og sju år, forteller Christensen.

Nett er fett

Han er ikke den eneste som tar med seg handlenett til butikken. Norgesgruppen begynte å selge syntetiske nett til kundene sine i 2008, og siden den gang har butikkene solgt godt over 2 millioner nett. Det er Kiwi som står for det største salget med rundt 1,2 millioner solgte nett.

Line Solberg

Butikksjef Line Solberg ved Kiwi Tollnes.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

– Ja, det har blitt mer og mer populært. Folk er jo opptatt av miljø, så vi merker en økning i salget, sier butikksjef Line Solberg ved Kiwi Tollnes.

Les også: Sandberg: – KrF og Venstre ror som bare det

Les også: Har liten forståelse for poseavgift

Prisen på plastposer stiger

Da det tidligere i høst ble kjent at regjeringen fra neste år innfører en miljøavgift på bæreposer i plast, merket Kiwi at folk hadde fulgt med på nyhetene. Den første uka etter at nyheten sprakk, solgte kjeden 200 prosent flere handlenett sammenlignet med uka før. Nå selger butikkene mellom 4000 og 5000 nett i uka på landsbasis.

– Jeg har ikke hørt så mye om det fra kundene ennå, men jeg regner med at når prisen stiger, vil salget eksplodere, sier Solberg.

Også hos Rema 1000 merker de en økt etterspørsel.

– Vi ser at det har vært noe høyere etterspørsel etter handlenettene i etterkant av regjeringens forslag om poseavgift, men det er snakk om en liten del av det totale salget av poser, sier Mette Fossum Beyer, kommunikasjonsdirektør i Rema 1000 til NRK.

Handlenett Kiwi

Siden 2008 har Kiwi solgt rundt 1,2 millioner handlenett.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

Foretrekker poser

Anny Skårdal

Anny Skårdal sverger til plastposen når hun er på butikken.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

Men det er fortsatt de som sverger til plastposen når de er på butikken.

– Det er en grei måte å frakte varene på, sier Anny Skårdal, og føyer til at posene også blir brukt til søppel.

– Vil du vurdere å gå over til handlenett når prisen på plastposer stiger?

Nei, jeg kommer sikkert til å fortsette å kjøpe bæreposer. Jeg tror ikke jeg kommer til å gå med nett, og ikke med trillebag heller, sier hun.