Hopp til innhold

Gudstjeneste med dypere mening

I Porsgrunn fikk gudstjenesten en dypere mening i år. Ved siden av nedbrente Østre Porsgrunn kirke fikk menigheten i år påskens budskap om at det som er borte skal komme igjen.

Markering ved Østre Porsgrunn kirke

Det godt å være sammen her hvor det skjedde, sa sogneprest Per Johan Wiig under påskegudstjenesten. Rundt 300 mennesker møtte opp.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Med kirkeklokkene begravd i aske var det ingen klokker som kalte inn til gudstjenesten i dag.

Det var en annerledes påskemarkering ved ruinene etter Østre Porsgrunn kirke.

Påskemarkering

Politiets sperringer ble pyntet med gule tulipaner.

Foto: John-André Samuelsen / NRK
Markering ved Østre Porsgrunn kirke

Rundt 300 mennesker kom til gudstjenesten utendørs 1. påskedag.

Foto: John-André Samuelsen / NRK
Sogneprest Per Johan Wiig

Sogneprest Per Johan Wiig syntes det var godt at så mange kom i dag.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Etter at kirken brant ned natt til 11. april var den opprinnelige gudstjenesten flyttet utendørs. Restene etter kirken var fremdeles sperret av med politiets gjerder.

Pyntet med gule tulipaner

Før gudstjenesten startet ble politiets sperringer pyntet med gule tulipaner. Etter hvert som folk kom, fikk også de røde roser og gule tulipaner, som de festet på gjerdet.

For noen var dette det første møte med den nedbrente kirken.

– Jeg bor ikke her. Jeg er her sammen med bestemoren min for å se hvordan vi kan stå sammen og ta del i det triste som har skjedd, sier Therese Haslund.

En menighet og en by i sorg

Brannen har gjort inntrykk på folk i byen. Mens det vanligvis kommer mellom 100 og 150 til gudstjeneste 1. påskedag, var det rundt 300 som fant veien til denne spesielle gudstjenesten.

For sogneprest Per Johan Wiig var det fint å være sammen i sorgen:

– Vi er en menighet og en by i sorg. Det er likevel godt å være her sammen. Det godt å være sammen her hvor det skjedde, sa Wiig under prekenen.

Ser frem til en ny kirke

Den gamle trekirken fra 1760 er borte. Som påskens budskap om at det som er borte skal komme igjen, ønsket sognepresten å se fremover:

– Vel vitende om at kirken først og fremst er et trosfellesskap skal vi få se frem til en ny bygning, en ny kirke, sa Wiig i sin preken.

I sorgen over den tapte kirken, ser også folk i menigheten frem til å få en ny kirke.

– Så da får vi håpe, og krysse fingrene for, at det blir et verdig hus som kommer opp igjen, sier Ole Olsen. Han har nylig hatt dåp i den nedbrente kirken. Hans slekt har tilhørt kirken i mange generasjoner.

Sogneprest Per Johan Wiig, kappelan Ivar Brobakken og vikarprest Anne Marie Dahl Mustard holdt gudstjenesten sammen. Tommy Roen var solist på trompet.