NRK Meny
Normal

– Jeg var ikke en «rånerbabe», men vet godt hvordan olje lukter

– Jeg vil ikke si at jeg var en «rånerbabe», men jeg hadde en bror som mekka bil i hagen og var råner. Jeg vet godt hvordan olje lukter, sier manusforfatter Linn-Jeanethe Kyed, som viser sin siste film, «Børning», hjemme i Ulefoss i dag.

Linn-Jeanethe Kyed

Linn-Jeanethe Kyed fra Ulefoss er med på førpremieren på filmen «Børning» i hjembygda.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

– Jeg er kjempespent og gleder meg. Jeg tror det blir veldig, veldig gøy, sier Linn-Jeanethe Kyed om å vise filmen på hjemmebane.

Utsolgt på Ulefoss kino

Allerede tidlig i formiddag var førpremieren på «Børning» utsolgt på Ulefoss kino.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

Første norske bilfilm

«Børning» er den første norske, bilfilmen, med skuespillere som Anders Baasmo Christiansen, Jenny Skavlan, Otto Jespersen og Sven Nordin i rollene.

Det er premiere på filmen onsdag denne uken, men allerede i dag kan man bli med på førpremieren dersom man tar turen til Ulefoss i Telemark.

Og grunnen til denne eksklusive muligheten for folk i Midt-Telemark er at manusforfatteren av filmen kommer fra Ulefoss, og dermed skal hun vise filmen «hjemme».

Kyed sier det er spesielt å vise filmen på Ulefoss.

Det er råning og børning utenfor Ulefoss kino i forkant av førpremieren på filmen «Børning».

Ingen «rånerbabe»

– Det er klart det er spesielt. Jeg har mye å takke Ulefoss for, og mye i filmen har hentet inspirasjon fra Ulefoss. Jeg vil ikke si at jeg var en «rånerbabe», men jeg hadde en bror som mekka bil i hagen og var råner. Og jeg fikk sitte litt på med de gutta der, så jeg vet godt hvordan olje lukter.

Tankene har gått til Ulefoss støtt og stadig mens hun skrev filmen.

– Håper jeg ikke skuffer noen hjemme.

På Ulefoss starter det med at Kyed skal få være med på en rånetur fra Lunde til Ulefoss, sammen med de lokale rånerne og representanter fra kommunestyret.

– Det blir stas. Og så har de invitert en profesjonell sjåfør, Terje Håkonsen, som skal børne skikkelig utenfor kinoen. Det blir svidd gummi og fine streker i gata, sier manusforfatteren.

Fra Børning

Bilde fra filmen «Børning».

Foto: Filmweb

Kom til dekket bord

Men hvordan skriver man et manus som til filmen «Børning»?

– I dette tilfellet kom jeg på en måte til dekket bord. Ideen var opprinnelig regissør Hallvard Bræin sin. Han hadde en kul ide om at han ville lage en film om et ulovlig billøp. Han tok kontakt med manusforfatter Christopher Grøndahl, og de jobbet sammen om en skisse. Etter hvert kom jeg inn og skulle utvikle manuset sammen med dem.

Filmen handler om en bilgal mann, Roy, som er på god vei inn i 30-årene, og som er mer opptatt av sin elskede Ford Mustang enn noe annet. Så dukker datteren opp.

Har vært Oscar-nominert

Kyed har også skrevet manus til den norske kortfilmen «Tuba Atlantic», som vant Student Academy Awards i 2011, og som ble nominert til Oscar for beste kortfilm.

– Det var en vill opplevelse. Det føltes som om jeg satt og så det på TV. Jeg gikk på en rød løper og hadde plutselig George Clooney ved siden av meg og Brad Pitt foran meg. Da lurte jeg på hva som egentlig skjedde.

Nå holder Kyed på med flere prosjekter, blant annet en barnefilm og en dokumentar.