NRK Meny
Normal

«Nora G» omskapte Porsgrund Porselæn - nå kan du se originalskissene hennes

PORSGRUNN (NRK): Til lørdag åpner utstillingen «Nora G» i Kunsthall Grenland. Utstillingen viser Nora Gulbrandsens originalskisser og arbeidstegninger fra hennes tid som sjefdesigner i Porsgrund Porselænsfabrikk.

 ora Gulbrandsens originalskisser og arbeidstegninger fra hennes tid som sjefdesigner i Porsgrund Porselænsfabrikk blir nå vist frem.

Til helgen vises et utvalg av Nora Gulbrandsens original-skisser på en ny måte i Kunsthall Grenland, presentert av kuratorene og ekteparet Kari Skoe Fredriksen og Odd Fredrik Heiberg.

Verkene presenteres nesten 40 år etter hennes død. Flere av disse verkene er tidligere ukjente.

Omskapte porselensfabrikken

– Hun omskapte Porsgrund Porselænsfabrikk sin profil til den store landsutstillingen i Bergen i 1928, og da gikk PP fra å markedsføre rekonstruksjoner av ølboller med vikingmotiv til tennisspillere, automobiler og flyvemaskiner, sier kurator Odd Fredrik Heiberg.

Nora Gulbrandsen

Nora Gulbrandsen dypt konsentrert ved staffeliet sammen med en venninne i Hamburg 1927.

Foto: Fra boken Nora G

Og det var ikke bare i kunststilen Gulbransen var nytenkende. Hun var også Norges første kvinnelige sjefdesigner, og jobbet for Porsgrund Porselænsfabrikk fra 1927 til 1946.

– Hun var etter hvert profilert og kjent, og var helt klart en inspirasjon for mange.

Til helgen vises et utvalg av Gulbrandsens original-skisser på en ny måte i Kunsthall Grenland, presentert av kuratorene og ekteparet Kari Skoe Fredriksen og Odd Fredrik Heiberg.

Ydmyke kuratorer

Nora G

En av arbeidstegningene til Nora Gulbrandsen fra 1931.

Foto: Fra boken Nora G.

– Vi prøver å vise at skissene også kan betraktes som bilder, og bare som den visuelle festen de representerer, sier Heiberg.

Det er første gang kuratorene presenterer verkene til en avdød kunstner, og de er ydmyke når det kommer til hva de tror Gulbransen selv ville tenkt om utstillingen.

– Vi har veldig respekt for det hun har gjort, så jeg håper hun ville satt pris på det, men det vet vi jo ikke, sier Fredriksen.