NRK Meny
Normal

Gamle briller kommer til nytte

Leverer du dine gamle briller til en Specsavers butikk, kan du være med å gi mennesker i Tanzania et bedre syn.

Nina Seljeseth

SAMLER BRILLER: Alle Specsavers-butikker i hele landet tar imot gamle briller fram til mars 2015.

Foto: Rubina Butt / NRK

– Har du noen gamle briller liggende, tar vi de imot med glede, sier optiker ved Specsavers i Skien, Nina Seljeseth.

Hun sier det er behov for alle typer briller, og forteller at fjorårets brilleinnsamlingsaksjon ble en stor suksess for befolkningen på Zanzibar.

– Befolkningen sto i lange køer utenfor lokalene hver dag. Vi utførte over 1000 synsundersøkelser og over 1500 briller ble delt ut på kun en uke.

Behov for behandling

Fjorårets besøk til Zanzibar ble gjort i samarbeid med SOS-barnebyer, og Seljeseth sier behovet for hjelp til øyehelse var stort på øya.

Drop box for briller hos Specsavers

DROP BOX: I disse boksene kan du levere briller du ikke bruker lenger.

Foto: Rubina Butt / NRK

– Særlig hos skolebarn var behovet stort. Mange av de opplevde at dårlig syn ble en hindring for læring, og vi kan ikke hjelpe alle, så problemene er der fortsatt.

Hun sier videre at sykdommer og plager som enkelt kan håndteres i Norge, kan være en stor utfordring for innbyggerne i fattigere land.

– Det er mye øyesykdommer og infeksjoner som ikke blir behandlet på grunn av fattigdom og dårlig tilgang på medisiner og utstyr, sier Seljeseth.

Mange briller i skuffer og skap

Totalt finnes det over fire millioner glemte briller i norske hjem, ifølge en landsdekkende InFact-undersøkelse utført for Specsavers.

I undersøkelsen svarer seks av ti at de bruker briller, og at halvparten av disse har briller som ikke lenger er i bruk.


I tillegg har vi også mange brillepar liggende i skuffer og skap, gjerne to eller flere utrangerte par. • Vanskelige kjøreforhold i Telemark

  Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel for vanskelige kjøreforhold i Telemark. Varselet gjelder fra søndag kveld til mandag morgen.

 • Pipebrann i Porsgrunn

  Tokke brannvesen rykker ut til en pipebrann i Storvegen i Porsgrunn. Dette melder 110 -Telemark på Twitter.

 • Huseier slukket brannen

  Brannen som startet i en enebolig i Øyfjellveien i Vinje ble slukket av huseieren selv. Huseieren slukket brannen med et pulverapparat. Brannen skal ha startet i det tekniske anlegget i yttergangen, melder Varden.

 • Boligbrann i Vinje slukket

  Boligbrannen i Øyfjellvegen i Vinje er slukket. Fire personer er registrert bosatt på adressen, og noen av har fått i seg røyk. Disse tilses av helse, opplyser politiet klokken 02.46.

  Laster Twitter-innhold