NRK Meny
Normal

Slik kan dine gamle briller komme til nytte

Også du har sikkert dine gamle briller liggende i skuffen. Nettopp disse brillene kan komme til nytte i Afrika.

Brilleaksjon

Her er Peter Steen Aamodt i ferd med å undersøkte synet til ein ung gut i Uganda. Denne dagen sat 900 menneske i kø for å få undersøkt augene sine, og for å få tildelt gratis briller.

Foto: Privat

I en butikk i Ålesund er det ikke bare nye briller som sendes UT gjennom dørene. Inn til butikken kommer det også gode, gamle briller som skal få et nytt liv, Brillene skal komme til nytte i Afrika.

– Her har vi mange forskjellige briller som folk har levert inn. Disse skal til Uganda, forteller Maj Britt Grande i brilleforretningen Synsam i gågata i Ålesund.

Sendes til Uganda

Forretningen er ikke alene om å ta imot avlagte briller. Over hele landet samles det nå inn briller som skal komme til nytte lenger sør på kloden. I forretningen renses og justeres brillene, slik at det omtrent blir som nye. Styrken på brillene sjekkes og noteres, slik at de skal være klare til bruk når de kommer frem.

Det er ikke bare gamle briller som kommer inn. I sortimentet som skal sendes av gårde kan vi også se temmelig moderne, nye briller også. Både fasongen og fargen tyder på at noen av brillene er av siste mote. Noen av brillene er også til barn.

Brilleinnsamling

Maj Britt Grande og Peter Steen Aamodt i brillebutikken sin i Ålesund. De samler inn briller som blir delt ut gratis i Uganda.

Foto: Kari Nygard Tvilde / NRK

Samarbeid med «Right To Play»

Innsamlingsaksjonen startet 1. desember, og foregår i samarbeid med organisasjonen «Right To Play».

– Vi håper at vi skal få inn mye mer. Vi skal holde på en god stund til. Ved årsskiftet blir brillene sendt til Uganda. Men vi tar imot briller hele året, og så blir de med i sendingen til neste år, forteller Grande.

Hvert år reiser en delegasjon med optikere til Uganda hvor brillene får nye eiere. Briller er dyrt i Uganda, og gjennom denne aksjonen får flere ugandere briller gratis fra Norge. I forbindelse med utdelingen av brillene foregår det også gratis synsundersøkelser.

– Det er vanskelig å ikke bli rørt når man er der nede, forteller Peter Steen Aamodt. Han er en av flere optikere som har reist til Uganda for å foreta synsundersøkelser og å dele ut briller.

– En rørende opplevelse

Han har blitt rørt i ekstra stor grad når han har kommet til Uganda i ettertid og ser hvordan brillene har kommet til nytte.

Jeg kom ned året etter og fikk se barna sitte og lese. De hadde brillene på, og de har tatt vare på dem og de har passet på. Det er en stor opplevelse, sier han.

Han forteller at flere som har fått briller kunne slutte på blindeskole. De kunne klare seg på vanlig skole etter å ha fått briller.

Sånt gjør et veldig sterkt inntrykk, sier han.

Brilleaksjon

Solveig Fure Olafsson fant igjen sin sønns avlagte briller, som hun hadde gitt til aksjonen.

Foto: Kari Nygard Tvilde / NRK

Fant sin sønns gamle briller

Solveig Fure Olafsson er en av dem som har levert inn briller. Hun leter en stund blant brillene som butikken har fått inn. Og der i samlingen finner hun sin sønns avlagte briller.

Jeg mener det er de brillene her. De er nesten ikke brukt, sier hun. Brillene er brune og fine og er beregnet for barn.

– Så din sønn har fått nye briller?

– Ja. Han har fått seg nye som passet bedre for ham. Og det er mye bedre at de gamle brillene blir leverte inn slik enn at de skal ligge ubrukt hjemme, sier Olafsson.

– Vi er privilegerte

Solveig Fure Olafsson syns det er en fin tanke at en ung gutt i Uganda skal få ta i bruk hennes sønns briller om få uker.

Jeg syns det er knallbra. De er jo nesten ikke brukt. Og vi her i Norge er så privilegerte som bare kan gå til optiker og få nye briller når vi trenger det, sier hun.

– Hva sier du til dem som har mange briller hjemme?

Gå til en optiker. Spør om brillene er av god nok kvalitet til å bli sendt nedover slik at andre kan bruke dem. Ha ikke brillene i skuffen hjemme. Der har de jo ingen nytte, sier Solvei Fure Olafsson.