NRK Meny
Normal

Fullstendig stemmekaos i Porsgrunn

De 125 forhåndsstemmer, som ble avgitt i lokalene til Høgskolen i Telemark i går, blir likevel ikke forkastet.

Valgkaosd i Porsgrunn

Det er fullstendig stemmekaos i Porsgrunn etter at det først ble klart at 125 forhåndsstemmer blir forkastet. Nå er det ikke sikkert de blir forkastet likevel.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Det bekrefter leder i valgstyret i Porsgrunn, Øystein Beyer, etter å ha vært i kontakt med Kommunaldepartementet fredag formiddag.

– Disse stemmene blir likevel ikke forkastet. Departementet sier at det som skjedde på høgskolen ikke er alvorlig nok til å rammes av den aktuelle paragrafen i valgloven, sier han til NRK.no.

Forhåndsstemmene blir nå sendt til studentenes hjemkommuner, så blir det opp til valgstyrene i disse kommunene om de blir forkastet eller ikke.

Det var fredag morgen at det ble klart at forhåndsstemmene som var avgitt ved Høgskolen i Telemark var forkastet, fordi flere ungdomspartier hadde drevet valgkamp i stemmelokalene.

Mange av studentene har allerede stemt på ny ved Høgskolen fredag. Det betyr at dersom den første forhåndsstemmen blir forkastet, vil den andre stemmen gjelde. Dersom den første blir godtatt, blir den andre forkastet.

Kristian Bogen og Øystein Beyer

Her tar leder i valgstyret, Øystein Beyer med seg de 125 forhåndsstemmene fra Høgskolen i Telemark. Rektor Kristian Bogen må bare stå å se på.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Røe Isaksen drev valgkamp

Stortingsrepresentant Torbjørn Røe Isaksen fra Høyre, var en av politikerne som drev valgkamp i samme lokaler som det skulle stemmes torsdag. Han skriver følgende i en sms til NRK.no om saken:

Torbjørn Røe Isaksen

Høyres stortingsrepresentant for Telemark, Torbjørn Røe Isaksen var en av politikerne som drev valgkamp ved Høgskolen i Telemark torsdag.

Foto: NRK

«Jeg har egentlig ingen kommentar til dette, annet enn å ta Porsgrunns beslutning til orientering. Jeg var på møte med Høgskolen, og stod etterpå på stand i ca. 10 minutter. Jeg stusset litt over plasseringen av standen, men antok at Høgskolen hadde sjekket det grundig.»

Fylkessekretær i AUF i Telemark, Even Ulsnæs, sier deres stand stod svært nær stemmeurnene i lokalene ved Høgskolen.

– Vi sto ikke så langt unna. Og her sto Unge Venstre og SV, så det er klart at alle partiene sto rundt fem meter unna stemmeurnene, sier han.

Kristian Lunden

Student Kristian Lunden er en av dem som måtte til valglokalet igjen i dag for å stemme på nytt.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Måtte stemme på nytt

Kristian Lunden er en av studentene som forhåndsstemte torsdag, men som måtte stemme på nytt i dag.

– Jeg skjønte at det var noe rart i går, men jeg visste ikke om den valgloven. Det går greit å måtte stemme på nytt, selv om det er litt ubeleilig, sier han.

– Hvordan opplevde du det i går når partiene stod og drev valgkamp rett ved der du skulle stemme?

– Du skjønner jo at de prøver alt de kan for at du skal stemme på dem. Jeg var ganske sikker i min sak, så det hjalp ikke.

Stemmer du det samme i dag som du gjorde i går?

– Ja, de står for noen saker som er viktige for meg, så det gjør jeg.

 • 71-åring kan bli ildsjel

  71 år gamle Ingar Clausen fra Porsgrunn kan få avisa Dagens hederspris. Han er en av fem nominerte. Clausen er initiativtaker til nettstedet spør-bestefar.no, der unge mennesker kan spørre om hva som helst. Prisen er på 25.000 kroner og deles ut i april.

  Ingar Clausen
  Foto: Lars Tore Endresen / NRK
 • Pågrep etterlyst mann

  Politiet pågrep lørdag ettermiddag en 23 år gammel mann fra Skien. Han var etterlyst for å ikke ha møtt opp til soning av en dom. Han er dømt for promillekjøring, og i tillegg skulle han sone en subsidiær straff for en ilagt bot.

 • Møster Haugen på 12

  Amund Møster Haugen fra Tinn endte på en 12. plass i herrenes sprint i Telemarkkjøring på Rjukan lørdag.

  Amund Møster Haugen
  Foto: Tom Ole Buaas / NRK
 • Bekkevold støtter forslag

  KrFs Geir Bekkevold støtter forslaget om ny jobb for Listhaug. – Å gi Sylvi Listhaug en ny statsrådpost er en mulig løsning, skriver han i en tekstmelding til NTB. Han understreker at han kun uttaler seg på vegne av seg selv og at dette ikke er drøftet i partiet.

  Geir Bekkevold
  Foto: Sven Håkon Kulbeck / NRK