NRK Meny
Normal

Fullstendig stemmekaos i Porsgrunn

De 125 forhåndsstemmer, som ble avgitt i lokalene til Høgskolen i Telemark i går, blir likevel ikke forkastet.

Valgkaosd i Porsgrunn

Det er fullstendig stemmekaos i Porsgrunn etter at det først ble klart at 125 forhåndsstemmer blir forkastet. Nå er det ikke sikkert de blir forkastet likevel.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Det bekrefter leder i valgstyret i Porsgrunn, Øystein Beyer, etter å ha vært i kontakt med Kommunaldepartementet fredag formiddag.

– Disse stemmene blir likevel ikke forkastet. Departementet sier at det som skjedde på høgskolen ikke er alvorlig nok til å rammes av den aktuelle paragrafen i valgloven, sier han til NRK.no.

Forhåndsstemmene blir nå sendt til studentenes hjemkommuner, så blir det opp til valgstyrene i disse kommunene om de blir forkastet eller ikke.

Det var fredag morgen at det ble klart at forhåndsstemmene som var avgitt ved Høgskolen i Telemark var forkastet, fordi flere ungdomspartier hadde drevet valgkamp i stemmelokalene.

Mange av studentene har allerede stemt på ny ved Høgskolen fredag. Det betyr at dersom den første forhåndsstemmen blir forkastet, vil den andre stemmen gjelde. Dersom den første blir godtatt, blir den andre forkastet.

Kristian Bogen og Øystein Beyer

Her tar leder i valgstyret, Øystein Beyer med seg de 125 forhåndsstemmene fra Høgskolen i Telemark. Rektor Kristian Bogen må bare stå å se på.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Røe Isaksen drev valgkamp

Stortingsrepresentant Torbjørn Røe Isaksen fra Høyre, var en av politikerne som drev valgkamp i samme lokaler som det skulle stemmes torsdag. Han skriver følgende i en sms til NRK.no om saken:

Torbjørn Røe Isaksen

Høyres stortingsrepresentant for Telemark, Torbjørn Røe Isaksen var en av politikerne som drev valgkamp ved Høgskolen i Telemark torsdag.

Foto: NRK

«Jeg har egentlig ingen kommentar til dette, annet enn å ta Porsgrunns beslutning til orientering. Jeg var på møte med Høgskolen, og stod etterpå på stand i ca. 10 minutter. Jeg stusset litt over plasseringen av standen, men antok at Høgskolen hadde sjekket det grundig.»

Fylkessekretær i AUF i Telemark, Even Ulsnæs, sier deres stand stod svært nær stemmeurnene i lokalene ved Høgskolen.

– Vi sto ikke så langt unna. Og her sto Unge Venstre og SV, så det er klart at alle partiene sto rundt fem meter unna stemmeurnene, sier han.

Kristian Lunden

Student Kristian Lunden er en av dem som måtte til valglokalet igjen i dag for å stemme på nytt.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Måtte stemme på nytt

Kristian Lunden er en av studentene som forhåndsstemte torsdag, men som måtte stemme på nytt i dag.

– Jeg skjønte at det var noe rart i går, men jeg visste ikke om den valgloven. Det går greit å måtte stemme på nytt, selv om det er litt ubeleilig, sier han.

– Hvordan opplevde du det i går når partiene stod og drev valgkamp rett ved der du skulle stemme?

– Du skjønner jo at de prøver alt de kan for at du skal stemme på dem. Jeg var ganske sikker i min sak, så det hjalp ikke.

Stemmer du det samme i dag som du gjorde i går?

– Ja, de står for noen saker som er viktige for meg, så det gjør jeg.

 • Drapstruet av deponimotstandere

  Motstandere av deponi i Brevik har levert skriftlig anonyme drapstrusler mot NOAH-eier Bjørn Rune Gjelsten, hans kone og datter, skriver Porsgrunns Dagblad. Truslene ble levert hjemme på døra i Oslo. Saken er under etterforskning av politiet i Oslo.

  Bjørn Rune Gjelsten og Brevik
 • Mann stoppa i 164 km/t

  UP har stansa ein mannleg bilførar på E18. Farten var målt til 164 km/t i 110-sona. Politiet har beslaglagt førarkortet og meldt føraren.

 • Alt bra med dei involverte

  Natt til i går krasja ein lastebil med seks travhestar med ein elg i Vinje. Vidar Syvertsen i Syvertsens hestetransport seier at etter forholda går det bra med dei involverte. Hestane har vore til sjekk, og alle menneske er skrivne ut frå sjukehuset.

 • 11 års fengsel for drap

  Den 53 år gamle mannen frå Skien, som har vore tiltalt for drap på sin eigen far, vart i dag dømt til 11 års fengsel. Drapet skjedde natt til 7. mars i fjor, da tiltalte slo faren med ei vektstong.