NRK Meny
Normal

Mener førerhunder bør slippe båndtvang

NOTODDEN (NRK) : – Hundene får dårligere livskvalitet enn andre hunder på grunn av korte bånd og jobbing hver dag. Det mener Unni Bjørnbekk Evensen, førerhundkoordinator i Blindeforbundet.

Blindeforbundet og NAV vil fjerne båndtvang for førerhunder.

TRENGER MER FRIHET: Førerhunden Newton har behov for mer frihet, mener eieren Steinar

– Vi skulle ikke trengt å krangle med kommunen om dette, mener blinde Steinar Kittilsen fra Notodden.

Han er bekymret for førerhunden sin Newton, og mener det er viktig for førerhundene at de også får oppleve å være hund utenfor jobben.

– De er jo ikke roboter. De trenger som oss mennesker, kjærlighet, omsorg og frihet. Jeg tror de ville gjort en enda bedre jobb som førerhunder, hvis de hadde fått leke, bade og nyte livet mer enn det de har mulighet til i dag.

Les også:

Steinar Kittilsen med førerhunden Newton

Steinar Kittilsen er bekymret for at hunden hans ikke får beveget seg nok.

Foto: Sondre Tallaksrud

– Burde slippe å søke

Kittilsen har søkt om fritak for båndtvang på sin førerhund. Anbefalingen fra rådmannen i kommunen er at søknaden ikke godkjennes. Notodden-mannen mener det ikke burde være nødvendig for blinde og synshemmede å søke om fritak i det hele tatt.

Både NAV, som eier hundene og Blindeforbundet mener at førerhunder bør få slippe båndtvang.

– Det er bortkastet tid å drive å krangle med kommunen, hadde dette kunne gått automatisk ville mange flere førerhunder kunne fått et bedre liv. Det er stor forskjell fra kommune til kommune slik det er i dag, så vi burde hatt et landsdekkende fritak mener Kittilsen.

Blindeforbundet mener førerhundene hadde hatt godt av mindre stress på fritiden.

– De har en veldig konsentrasjonskrevende jobb. Det betyr mye for hundene å bare være hunder av og til. Det er avstressende og bra for helsen deres om de får løpe i eget tempo og snuse som de vil, sier Unni Bjørnbekk Evensen fra Blindeforbundet.

Vil ikke endre praksis

Ove Vanebo, Fpu

Ove Vanebo i Justisdepartementet, sier de ikke vil endre praksis.

Statssekretær Ove Vanebo i Justisdepartementet skriver i en epost til NRK at de ikke vil endre søknadsprosessen, fordi hundeloven fungerer bra slik den er i dag. De vil at det fortsatt skal være opp til kommunene å bestemme dette.

Unni Bjørnbekk Evensen fra Blindeforbundet håper at departementet vil endre mening. Hun understreker at om loven endres, er det viktig med gode rutiner for førerhundeierne.

– Hundene må eventuelt bruke bjelle og vest slik at folk vet at dette er førerhunder. I tillegg må de selvfølgelig finne områder som egner seg godt til å slippe hundene løs.

 • Gallefos er den nye brannsjefen

  Morten Meen Gallefos er tilbudt jobben som brannsjef for det nye sammenslåtte brannvesenet i Porsgrunn, Bamble og Drangedal. Gallefos sier til PD at han er glad og ydmyk for tilbudet. Han fikk jobbtilbudet på mandag.

  Morten Meen Gallefos
  Foto: Lars Tore Endresen / NRK
 • Flere hundre får fritak

  312 fra Telemark og 2500 personer i Norge har hittil fått fritak fra de nye strømmålerne av helsemessige grunner. De kundene som hittil har fått fritak, kommer til å få en strømmåler uten automatisk sender, melder TA

 • Foreslår å spare steinsirkel

  Nye Veier vil foreslå å legge ny E18 trasé gjennom Porsgrunn 140 meter lenger syd. Dette vil spare en steinsirkel fra eldre jernalder, og bli 100 millioner billigere enn de originale planene. Men seks bolighus og et næringsbygg vil måtte rives.

 • En halv million står ubrukt

  Store summer blir stående ubrukte i fond hvert år, fordi for få personer søker på ulike legat og stipend. Til sammen står rundt en halv million kroner ubrukt de siste åra i utdanningslegatet og det sosiale legatet i Skien.