NRK Meny
Normal

Billige fly truer «hvite busser»

Stiftelsen Hvite Busser opplever at flere av de som skal oppleve konsentrasjonsleirene i Europa, vil fly stedet for å kjøre de tradisjonelle bussene.

Hvit buss

Hvite busser ble opprinnelig brukt til å frakte hjem fangene fra konsentrasjonsleirene.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

– Lave priser og økt tilgjengelighet til flyplasser like ved steder med konsentrasjonsleire er i ferd med å vanne ut konseptet til stiftelsen, mener direktør ved Hvite Busser Willy Mo.

Håkon Larsen Eckholt og Madeleine Weidemann Borge

Håkon Larsen Eckholt og Madeleine Weidemann Borge skal besøke konsentrasjonsleirene.

Foto: Christer Karlsen / NRK

Håkon Larsen Eckholt og Madeleine Weidemann Borge går i 10.klasse ved Menstad ungdomsskole i Skien. Søndag dro de to sammen med klassen, læreren og frivillige foreldre til Polen for å besøke noen av konsentrasjonsleirene som ble brukt under andre verdenskrig.

– Vi gleder oss til å fly og å dra på tur med klassen, sier de to.

Merker godt endringen

De drar sammen med stiftelsen Hvite Busser, en stiftelse som har drevet med dokumentasjonsreiser siden 1992. Men turen går ikke med de tradisjonelle hvite bussene som er kjennetegnet til stiftelsen, men med mangefargede rutefly.

Willy Mo, direktør for stiftelsen Hvite Busser, sier de har merket seg at lavprisselskap har begynt å fly til destinasjoner der stiftelsen arrangerer turere.

– Det er klart at dette smitter over på de som arrangerer slike turer ved skolene. Turene blir jo kortere, sier han.

Les: Slutt på historiske turer med Hvite busser

– Går glipp av mye

Godt over 100.000 mennesker har benyttet seg av de hvite bussene på den lange turen gjennom Europa til de grusomme konsentrasjonsleirene som var i bruk frem til krigens slutt.

Mo opplever at flere nå vil ta den langt raskere og billigere utgaven av turen med fly.

– Det fine med disse bussturene, som særlig elevene er opptatt av, er at de blir godt kjent med hverandre og har det veldig hyggelig.

Håkon og Madeleine fra Menstad er glad de slipper den lange bussturen. – Lang reisetid er nemlig kjedelig, sier de.

– Da får vi mer tid til å gjøre det vi skal i Polen.

Willy Mo

Direktør ved Hvite busser Willy Mo er redd billige flyturer vil vanne ut deres konsept.

Foto: Catapult Film AS
 • Brøytebil fanga jente i snøhole

  Ei ni år gamal jente blei stengt inne i ei snøhole i Skien i går. Jenta leika i snøhola då ein brøytebil kom forbi og fylte opningen med snø. i fylgje politiet brukte foreldra 30 minuttar på å grave jenta fram.

 • Fotgjengar sendt til sjukehus

  Ein fotgjengar er sendt til sjukehus etter at ho blei påkøyrd på Bølevegen i dag tidleg. Det er uvisst kor omfattande skader den 19 år gamle kvinna har.

 • Fotgjenger påkjørt

  En fotgjenger er påkjørt av en bil på Bølevegen i Skien. Politi og ambulanse er på stedet. Ulykken fører til trafikale problemer i morgenrushet.

 • Porsgrunn rettar tapstal

  Porsgrunn kommune rettar sine eigne tal for kor mykje kommunen vil tape dersom regjeringa kuttar eigedomsskatten frå sju til fem promille. Tapet blir på 25 millionar kroner i året. Tidlegare har kommunen sagt at den vil tape 41 millionar kroner.