NRK Meny
Normal

– Klimatiltak skrinlegges under Eurokrisa

Forskningsinstitusjoner frykter miljøprosjekter ikke blir satt i gang fordi politikere og næringsliv er redde for å bruke penger på dem. Konsekvensen kan bli at det ikke lenger blir forska på klimaløsninger.

Tysk kullkraftverk

Stadig flere store miljøprosjekter skrinlegges. Eurokrisa får skylda.

Foto: MARTIN MEISSNER / AP

I 2007 åpner Eivind Reiten Hydros første stasjon for hydrogenbiler i Porsgrunn. I 2012 vil ikke selskapet lenger drive hydrogenstasjoner. Det koster for mye.

Og dette er klimaets største fiende for øyeblikket. Pengene rår.

Tel-Tek, som er et nasjonalt FoU-institutt med fokus på energieffektive produksjonsprosesser og lavutslipp, merker tendensen godt.

– Økonomisk uro i Europa preger situasjonen for realisering nå. Det er mange store prosjekter som er skrinlagt, sier administrerende direktør i Tel-Tek Marit Larsen.

Video – Klimatiltak skrinlegges under Eurokrisa

– Klimatiltak skrinlegges under Eurokrisa

Blir ikke realisert

Også andre typer klimatiltak støter nå på problemer. Forskere fra Tel-Tek har nettopp avsluttet et langvarig prosjekt med en løsning. For hvis CO2 ledes ned i havbunnen i Skagerak, med rør eller båt, kan enorme mengder holdes unna atmosfæren.

– Dette går det virkelig an å realisere, sier Larsen.

Men også her vet de godt at selv om det er mulig, er det nå vanskelig å få realisert det.

Skrinlegges eller utsettes

CO2 fra kraftanlegget Longannet i Skottland skulle fanges og lagres i havbunnen. I høst ble hele prosjektet skrinlagt på grunn av manglende finansiering.

I Tyskland var svenske Vattenfall klare til å sette i gang CO2-rensing av et kullkraftverk. Før jul ble også det prosjektet stanset. Ifølge selskapet på grunn av manglende vilje fra tyske politikere.

Sementfabrikken Norcem i Brevik er en av fabrikkene som slipper ut mest CO2 i Norge. Her var det planlagt et storstilt forsøksanlegg for rensing. Høye kostnader har gjort at de tyske eierne har bedt om utsettelse.

Fangbare Co2-utslipp i dag

Fangbare Co2-utslipp i dag.

Foto: NRK

– Utrolig synd

Einar Håndlykken

Einar Håndlykken i Zero mener Norge bør trappe opp CO2-fangstsatsingen.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Miljøstiftelsen Zero ser også at mange prosjekter for CO2-fangst rundt i Europa nå blir trappet ned eller utsatt.

– Det er veldig synd, for CO2-fangst er en av de aller viktigste teknologiene for å løse klimakrisen. Også i Norge har vi sett at utviklingen går veldig sakte, så det er på tide at politikerne trapper opp satsingen. Dette har vi muligheten til rent økonomisk i Norge.

– Vi må jo ha oppdrag for å overleve. Samarbeid med industri er helt nødvendig for oss. Når det svikter, fordi det ikke er bevillinger og prosjekter ikke blir godkjent, bidrar det til store utfordringer.

  • Hund påkjørt i Skien

    Politiet har mottatt melding om en hund som skal ha blitt påkjørt på Håvundvegen. Hunden løp videre, men skal være skadet. Politipatrulje leter nå etter hunden som skal være hvit og brunflekket med kort pels.

  • Vogntog berga på Grønliheia

    Vogntoget, som i dag har stått fast på E134 på Grønliheia, har kome seg laus. Vegen er no open i begge køyrebanar, melder Statens vegvesen.

  • Slår sammen skattekontor

    Kommunestyret i Drangedal har vedtatt å etablere en felles skatteoppkreverfunksjon for Drangedal og Kragerø. Politikerne ønsker at det skal være en kontordag i Drangedal i uka. Etableringen skjer så fort det lar seg gjøre.