NRK Meny
Normal

– Klimatiltak skrinlegges under Eurokrisa

Forskningsinstitusjoner frykter miljøprosjekter ikke blir satt i gang fordi politikere og næringsliv er redde for å bruke penger på dem. Konsekvensen kan bli at det ikke lenger blir forska på klimaløsninger.

Tysk kullkraftverk

Stadig flere store miljøprosjekter skrinlegges. Eurokrisa får skylda.

Foto: MARTIN MEISSNER / AP

I 2007 åpner Eivind Reiten Hydros første stasjon for hydrogenbiler i Porsgrunn. I 2012 vil ikke selskapet lenger drive hydrogenstasjoner. Det koster for mye.

Og dette er klimaets største fiende for øyeblikket. Pengene rår.

Tel-Tek, som er et nasjonalt FoU-institutt med fokus på energieffektive produksjonsprosesser og lavutslipp, merker tendensen godt.

– Økonomisk uro i Europa preger situasjonen for realisering nå. Det er mange store prosjekter som er skrinlagt, sier administrerende direktør i Tel-Tek Marit Larsen.

Video – Klimatiltak skrinlegges under Eurokrisa

– Klimatiltak skrinlegges under Eurokrisa

Blir ikke realisert

Også andre typer klimatiltak støter nå på problemer. Forskere fra Tel-Tek har nettopp avsluttet et langvarig prosjekt med en løsning. For hvis CO2 ledes ned i havbunnen i Skagerak, med rør eller båt, kan enorme mengder holdes unna atmosfæren.

– Dette går det virkelig an å realisere, sier Larsen.

Men også her vet de godt at selv om det er mulig, er det nå vanskelig å få realisert det.

Skrinlegges eller utsettes

CO2 fra kraftanlegget Longannet i Skottland skulle fanges og lagres i havbunnen. I høst ble hele prosjektet skrinlagt på grunn av manglende finansiering.

I Tyskland var svenske Vattenfall klare til å sette i gang CO2-rensing av et kullkraftverk. Før jul ble også det prosjektet stanset. Ifølge selskapet på grunn av manglende vilje fra tyske politikere.

Sementfabrikken Norcem i Brevik er en av fabrikkene som slipper ut mest CO2 i Norge. Her var det planlagt et storstilt forsøksanlegg for rensing. Høye kostnader har gjort at de tyske eierne har bedt om utsettelse.

Fangbare Co2-utslipp i dag

Fangbare Co2-utslipp i dag.

Foto: NRK

– Utrolig synd

Einar Håndlykken

Einar Håndlykken i Zero mener Norge bør trappe opp CO2-fangstsatsingen.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Miljøstiftelsen Zero ser også at mange prosjekter for CO2-fangst rundt i Europa nå blir trappet ned eller utsatt.

– Det er veldig synd, for CO2-fangst er en av de aller viktigste teknologiene for å løse klimakrisen. Også i Norge har vi sett at utviklingen går veldig sakte, så det er på tide at politikerne trapper opp satsingen. Dette har vi muligheten til rent økonomisk i Norge.

– Vi må jo ha oppdrag for å overleve. Samarbeid med industri er helt nødvendig for oss. Når det svikter, fordi det ikke er bevillinger og prosjekter ikke blir godkjent, bidrar det til store utfordringer.

 • Løse hester på veien

  Politiet ber folk kjøre forsiktig etter at det er observert 10 løse hester på riksvei 36 ved Helgen. Politiet fikk melding om hestene like før halv ni og forsøker å finne eieren.

 • Til sykehus etter ulykke

  En ung mann fra Vinje er kjørt til sykehus etter en trafikkulykke på E134 mellom Morgedal og Mostøyl. Mannen fortalte politiet at det kom et dyr ut i veien og at han måtte kjøre unna. Politiet tviler på mannens forklaring og har tatt førerkortet.

 • Pågrepet under væpnet aksjon

  En 30 år gammel mann er pågrepet av politiet under en væpnet aksjon. Mannen var i besittelse av en hagle. Hendelen skjedde på Heistad i Porsgrunn.

 • Kjørte i rus uten førerkort

  En 35-åring har blitt satt i arrest mistenkt for kjøring i ruspåvirket tilstand uten førerkort. Politiet stoppet personen på Kjørbekk i Skien.