NRK Meny
Normal

Filmet «Full City» før havariet

– Jeg reagerte på den stramme ankerkjettingen, fortalte erfaren seilbåtskipper som filmet ulykkesskipet.

Sarah og Owe Ingmann Waltherzøe

Sarah og Owe Ingmann Waltherzøe vitnet i Nedre Telemark tingrett i dag. Det var denne mobiltelefonen ekteparet brukte til å filme lasteskipet.

Foto: Britt Boyesen / NRK

- Du store kineser, tenkte Owe Ingemann Waltherzøe da han nærmet seg Såsteinflaket denne julikvelden i 2009.

Klokken var rundt 21, og det var høye bølger og kraftig vind da den 45 fots store seilbåten nærmet seg stedet der «Full City» lå 30. juli.

I dag fortalte han Nedre Telemark tingrett hvorfor familien filmet skipet da de passerte dette. Tre timer senere hadde Full City gått på grunn.

- Jeg har aldri sett en så stram ankerkjetting.

Les: - Burde vært kalt ut tidligere

Les også: Brukte trolig gammel værmelding

Erfaren skipper

Waltherzøe har seilt i mange år. Han har også kystskippersertifikat og har tjenestegjort i sjøheimevernet i 10 år.

Seilbåtskipperen har sett mange store skip ligge for anker.

- Enten du ankrer med en seilbåt eller et stort skip må du ha en litt slakk kjetting eller line. Det må være litt å gå på, og særlig hvis det er bølger og vind, sa porsgrunnsmannen til retten.

Familien Waltherzøe var på vei fra Kragerø fordi det var meldt dårlig vær, og de ville hjem.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Full City-rettssak

Her en kopi av loggboka som vil bli ført som bevis.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Ankeret ble ødelagt

Full City på grunn i Langesund

Lasteskipet grunnstøtte ved Såstein utenfor Langesund natt til 31. juli i fjor sommer. Store mengder olje lakk ut etter havariet.

Foto: Anne Lognvik / NRK
Ankeret til "Full City"

En del av ankeret til «Full City» ble funnet nesten tre uker etter ulykken.

Foto: Petter Melsom / NRK

Owe Ingemann Waltherzøe har sett mange skip ligge ved Såsteinflaket, men aldri tidligere har han sett noen med en så stram ankerkjetting.

– Det er helt elementært. Hvis ankerkjettingen er for stram, kan ankeret bli revet løs fra ankringsplassen eller ankeret kan bli ødelagt, sa seilbåtskipperen.

Etter grunnstøtingen ble det oppdaget at ankeret til «Full City» var ødelagt.

Retten fikk se mobilvideoen som ble tatt opp da familien passerte skipet.

Familien fikk sjokk da de hørte nyhetene neste morgen: «Full City» hadde gått på grunn og olje fra skipet var allerede observert langs fastlandet og i skjærgården utenfor Langesund.

Strømmer og vind førte til at 120 kilometer med kystlinje i Vestfold, Telemark og Aust-Agder ble forurenset etter utslippet på 300 tonn olje.

 • Elg går på E18

  Det er meldt om at en elgokse går på E18 i området mellom Telemarksporten og avkjøringen mot Porsgrunn ved Moheim. Viltnemnda er varslet.

 • Bergbys-restaurant konkurs

  I dag ble det åpnet konkurs i boet til Bergbys Notodden. Av de tre gjenværende Bergbys-restaurantene har den slitt hardest. Det er ingen fare for de to restaurantene i Porsgrunn, sier daglig leder i Svai-Gruppen, Atle Dreyer Isaksen, til Varden.

 • Kvinne stanset av politiet

  En kvinnelig bilfører i 40-årene er stanset av politiet i Sauheradvegen på Notodden. Kvinnen hadde ikke førerkort, og politiet hadde mistanke at hun var påvirket. Hun er tatt med til legevakt for blodprøve og vil bli anmeldt.

 • Fratatt førerkortet etter ulykke

  En mann i 70-årene er fratatt førerkortet og anmeldt for å ikke ha overholdt vikeplikten. Mannen kjørte på rødt lys i Skien, og forårsaket en ulykke. To personer oppsøker legevakten etter ulykken.