NRK Meny
Normal

Fastlege: – Folk må slutte å kjenne etter for mye

WASHINGTON DC (NRK): Fastlege Elisabeth Swensen mener vi bruker for mye tid på å gruble over om vi er lykkelige, og at vi leter etter diagnoser med en gang noe er det minste galt.

Elisabeth Swensen

Fastlege Elisabeth Swensen er kritisk til at helsevesenet i Norge behandler for mange friske pasienter.

Foto: Marie Roksund / NRK

Nå er Swensen i USAs hovedstad og diskuterer dette med flere hundre leger og forskere fra verden over.

– Jeg har jobbet som lege i snart en generasjon, og jeg ser en enorm endring. Vi har gått fra å hjelpe lidende til å til å behandle friske, sier Elisabeth Swensen.

Medlemmene på kongressen Preventing Overdiagnosis i Washington DC snakker alle samme språk: Færre friske må behandles, slik at de virkelig syke får den hjelpen de må ha.

Ny kongress om gammelt problem

Det er tredje gang kongressen arrangeres. Siden den gang har flere og flere engasjert seg i temaet.

Nylig gikk kommuneoverlege i Porsgrunn, Bjørnar Nyen, ut og etterlyste et samarbeid med helsevesenet, skoler og andre etater i Telemark, for å se på om vi setter en diagnose på for mange.

Dette er Swensen hjertens enig i.

Hvis jeg gir deg piller for noe som mest sannsynlig ikke vil skade deg, kan pillen gjøre mer skade, sier hun.

– Ingen er lykkelige hver dag

Til daglig er Elisabeth Swensen kommuneoverlege og fastlege på Seljord legekontor. Hun skriver også jevnlig for Klassekampen og Tidsskrift for Den norske legeforening, der får hun utløp for sine tanker og meninger.

Blant annet rundt det at folk kanskje kjenner etter for mye.

– Vil man virkelig spørre seg selv hver dag når man våkner: ”Er jeg lykkelig i dag?” Det er klart man ikke er lykkelig hver dag. Hvis man tror det, er man dømt til å bli skuffet, sier Swensen.

 • 71-åring kan bli ildsjel

  71 år gamle Ingar Clausen fra Porsgrunn kan få avisa Dagens hederspris. Han er en av fem nominerte. Clausen er initiativtaker til nettstedet spør-bestefar.no, der unge mennesker kan spørre om hva som helst. Prisen er på 25.000 kroner og deles ut i april.

  Ingar Clausen
  Foto: Lars Tore Endresen / NRK
 • Pågrep etterlyst mann

  Politiet pågrep lørdag ettermiddag en 23 år gammel mann fra Skien. Han var etterlyst for å ikke ha møtt opp til soning av en dom. Han er dømt for promillekjøring, og i tillegg skulle han sone en subsidiær straff for en ilagt bot.

 • Møster Haugen på 12

  Amund Møster Haugen fra Tinn endte på en 12. plass i herrenes sprint i Telemarkkjøring på Rjukan lørdag.

  Amund Møster Haugen
  Foto: Tom Ole Buaas / NRK
 • Bekkevold støtter forslag

  KrFs Geir Bekkevold støtter forslaget om ny jobb for Listhaug. – Å gi Sylvi Listhaug en ny statsrådpost er en mulig løsning, skriver han i en tekstmelding til NTB. Han understreker at han kun uttaler seg på vegne av seg selv og at dette ikke er drøftet i partiet.

  Geir Bekkevold
  Foto: Sven Håkon Kulbeck / NRK