NRK Meny
Normal

Fastlege: – Folk må slutte å kjenne etter for mye

WASHINGTON DC (NRK): Fastlege Elisabeth Swensen mener vi bruker for mye tid på å gruble over om vi er lykkelige, og at vi leter etter diagnoser med en gang noe er det minste galt.

Elisabeth Swensen

Fastlege Elisabeth Swensen er kritisk til at helsevesenet i Norge behandler for mange friske pasienter.

Foto: Marie Roksund / NRK

Nå er Swensen i USAs hovedstad og diskuterer dette med flere hundre leger og forskere fra verden over.

– Jeg har jobbet som lege i snart en generasjon, og jeg ser en enorm endring. Vi har gått fra å hjelpe lidende til å til å behandle friske, sier Elisabeth Swensen.

Medlemmene på kongressen Preventing Overdiagnosis i Washington DC snakker alle samme språk: Færre friske må behandles, slik at de virkelig syke får den hjelpen de må ha.

Ny kongress om gammelt problem

Det er tredje gang kongressen arrangeres. Siden den gang har flere og flere engasjert seg i temaet.

Nylig gikk kommuneoverlege i Porsgrunn, Bjørnar Nyen, ut og etterlyste et samarbeid med helsevesenet, skoler og andre etater i Telemark, for å se på om vi setter en diagnose på for mange.

Dette er Swensen hjertens enig i.

Hvis jeg gir deg piller for noe som mest sannsynlig ikke vil skade deg, kan pillen gjøre mer skade, sier hun.

– Ingen er lykkelige hver dag

Til daglig er Elisabeth Swensen kommuneoverlege og fastlege på Seljord legekontor. Hun skriver også jevnlig for Klassekampen og Tidsskrift for Den norske legeforening, der får hun utløp for sine tanker og meninger.

Blant annet rundt det at folk kanskje kjenner etter for mye.

– Vil man virkelig spørre seg selv hver dag når man våkner: ”Er jeg lykkelig i dag?” Det er klart man ikke er lykkelig hver dag. Hvis man tror det, er man dømt til å bli skuffet, sier Swensen.

 • Mann drapstruet politiet

  En mann i 20-årene er pågrepet i Bø i Telemark. Han skal først ha slått seg vrang og kranglet med dørvaktene på et utested. Da politiet kom til stedet sparket og spyttet han på en politibetjent. Han skal også ha drapstruet politiet.

  Laster Twitter-innhold
 • Påførte kraniebrudd med hammer

  En 28 år gammel mann er i Nedre Telemark tingrett dømt til fengsel i et år og tre måneder for grov vold. 28-åringen har blant annet påført en annen person kraniebrudd med en hammer. Mannen må også betale 87 000 i oppreisning som følge av volden.

 • Scoret 32 mål - linkes til Odd

  Tobias Lauritsen i Pors scoret sitt syvende hattrick i 3-0 seieren borte mot Express i dag. Spissen har scoret 32 mål i årets serie og nå linkes ungutten til Odd, skriver PD.