Hopp til innhold

– Medisinene holdt på å ta livet av meg

PORSGRUNN (NRK): Tor Arne Strømmen var alvorlig syk, og fikk medisiner for det. Problemet var bare at medisinene gjorde det verre. Verdensledende medisinske miljøer mener overdiagnostikk og overbehandling er et av de største problemene i helsevesenet.

Tor Arne Strømmen

Tor Arne Strømmen fra Porsgrunn, har blant annet brukt to svært vanlige medisiner, en blodfortynnende og en for hjertet. Begge gjorde sykdomsbildet langt verre. Før brukte Strømmen sju medisiner, nå bruker han bare tre.

Foto: Marie Roksund / NRK

Tor Arne Strømmen står på kjøkkenet sitt på Heistad i Porsgrunn og viser frem hvilke medisiner han tar hver kveld. Han har tre medikamentpakker foran seg. Tidligere hadde han sju. For noen måneder siden fikk han en av de mest brukte hjertemedisinene som er på markedet, men for Strømmen gjorde medisinene bare ting verre.

– Jeg ble så dårlig at jeg bare måtte legge meg, og jeg måtte slutte med medisinene en gang. Etter et døgn var jeg helt fin igjen, sier Strømmen.

Han hadde ringt fastlegen sin, som ga han beskjed om hvilke medisiner han måtte kutte ut.

Mener flere må på banen

Da Strømmens fastlege så nærmere på hvilke medisiner sykehuset hadde skrevet ut, fikk han endret tilstanden til pasienten betydelig. Men dette er ikke tilfelle for alle.

– Vi må endre kulturen for hvordan vi skriver ut medisiner, og hvordan vi behandler folk, sier Bjørnar Nyen.

Bjørnar Nyen
Foto: Marie Roksund / NRK

Han er kommuneoverlege i Porsgrunn, og ber nå samtlige kommuneoverleger i fylket om å gå sammen for få ned antall diagnoser og for å få folk til å ta mindre unødvendige medikamenter.

For vi er ikke sykere enn før. Likevel viser tall som Folkehelseinstituttet kom med i mars, at salg av legemidler steg med nesten ti prosent fra 2013 til 2014.

Medikamenter som folk bruker mer, er blant annet ADHD-medisiner, antibiotika og smertestillende. (se tabell nederst i saken)

Advarer mot for-sikkerhets-skyld-kultur

Overbehandling og overdiagnostikk var også det sentrale temaet på onsdagens årsmøte i Telemark Legeforening. Leder Tor Severinsen mener det er viktig å gjøre grep for at ikke friske folk får unødvendig behandling. Det innebærer blant annet at leger kanskje må være mindre perfeksjonister.

– Det er ingen leger som noen gang har fått kritikk for å ha gjort for mye. Mange legers frykt er å ikke gjøre nok, men jeg tror mange leger sjekker mye for sikkerhets skyld, sier Severinsen.

Telemark Legeforenings leder mener det er flere grunner til å være obs på denne utviklingen i helsevesenet.

– For det første kan overbehandling føre til skade på pasienten. For det andre vil helsetjenesten bli opptatt med pasienter som ikke trenger behandling, og for det tredje koster det særdeles mye penger, sier Severinsen.

Tor Arne Strømmen

Tor Arne Strømmen står hjemme på kjøkkenet på Heistad i Porsgrunn, og viser frem hvilke medikamenter han bruker. Etter at fastlegen Øystein Line hjalp han, sluttet han med de medisinene han ikke hadde behov for.

Foto: Marie Roksund / NRK

Hele verden retter søkelys

Lederen i det statlige helsevesenet i Storbritannia sa nylig at en av syv behandlinger er unødvendig. Ledende medisinske miljøer som Bond University i Australia, Darthmouth Institute i USA, Oxford University i England, mener at overdiagnostikk og overbehandling er et av de største problemene vi har i helsevesenet.

Det har ført til at det for tre år siden ble startet opp en verdenskongress som tok tak i denne problematikken. Tirsdag åpner Preventing Overdiagnosis 2015 i Washington DC. Der ser folk som jobber i helsesektoren verden over på hvordan man kan få bukt med problematikken rundt overdiagnostikk. Og hvordan man utnytte helsetilbudet best mulig.

– Døden har blitt en behandlingsfeil, slik kan det ikke være. Både leger og pasienter må tåle å leve med litt usikkerhet, sier leder i Telemark Legeforening, Tor Severinsen.

Smertestillende midler på resept
Foto: Kommunehelsa statistikkbank