Hopp til innhold

Advarer mot 17. mai-pølsene

PORSGRUNN (NRK): Ernæringsfysiolog Cathrine Bogen Heitman mener det får holde med én pølse på nasjonaldagen.

 Arthur Husvik nyter 17. mai med pølse på slottsplassen.

EN PØLSE ER GREIT 17. MAI: Arthur Husvik koser seg med en pølse på Slottsplassen i Oslo 17. mai 2017. Ernæringsfysiolog Cathrine Bogen Heitmann mener det er nok å spise én pølse på nasjonaldagen.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Én pølse er greit, men ikke la det gå helt over styr. Tre pølser, da begynner det å bli litt mye.

Cathrine Bogen Heitman

Cathrine Bogen Heitmann vil at vi skal tenke oss godt om før vi stapper i oss pølser på nasjonaldagen.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Ifølge tall fra Nortura fortærte vi nordmenn 13 millioner pølser 17. mai i fjor. Det tilsvarer 850 tonn pølser, eller rundt 2,5 pølse i snitt per person.

Heitmann sier at hun unner folk å kose seg på nasjonaldagen, men at det kan være lurt å tenke på hvor mye du putter i munnen.

– Det du bør være oppmerksom på er at kaloriinntaket fort kan bli opp mot fem ganger av hva som er dagsbehovet. Da begynner det å få ganske store konsekvenser.

Heitmann sier sunn fornuft er lurt.

– Tenk hva du velger som tilbehør. Pass på at du har en sunn og god frokost, og en litt ordentlig middag. Det er viktig.

Bodil Nordjore

Matkulturverner og kokebokforfatter Bodil Nordjore mener folk bør få kose seg glugg i hjel på 17. mai.

Foto: Mona Gundersen

– Tull å ta fra folk gleden

Kokebokforfatter og matkulturverner Bodil Nordjore fra Vinje fnyser av utspillet fra ernæringsfysiologen. Hun mener folk må få lov til å spise hva de vil 17. mai.

– Sludder og vås. Dette er å overdramatisere en veldig hyggelig og god tradisjon som mange har i Norge. Dette er den dagen vi kan springe rundt i bunad og spise pølser med sennep og ketchup på.

Hvor mange pølser er det greit å spise på 17. mai?

– Alle pølsene du orker, og litt til. Det mener jeg av hele mitt hjerte. Hvorfor skal noen komme å ta den gleden fra oss?

Stadig flere anledninger

Kari Bugge er fagsjef og ernæringsfysiolog ved Roede A/S.

Hun mener mye av utfordringen ligger i at summen av anledninger til å kose seg aldri har vært større.

Kari Bugge

Kari Bugge, fagsjef og ernæringsfysiolog ved Roede A/S.

Foto: Grete Roede

– Det handler ikke nødvendigvis om 17. mai. Anledningene er så mange flere enn før. Helgen er lenger. Fredag blir lørdag. Ikke minst for barna, sier Bugge til NRK.

Hun mener man kommer langt med god planlegging, og at det ikke alltid trenger å være pølser som havner på grillen.

– Grillet fisk kan være et festmåltid for både barn og voksne. Kanskje isen kan byttes ut med fruktsalat til dessert? Det er mange muligheter, mener ernæringsfysiologen.

En sunnere pølse

Cathrine Bogen Heitmann mener vi kan gjøre pølsa litt sunnere på nasjonaldagen ved å bruke hodet.

– Vi kan klare å få inn litt grønnsaker om vi skal spise pølse. Det er veldig godt med syltet rødløk, kanskje litt mangosalsa eller tomatsalsa. Og så er det lurt å velge lompe i stedet for fine pølsebrød. Da bør du heller gå for de grove pølsebrødene, sier hun.