NRK Meny
Normal

Rusen er borte: – Godt å kjenne at vi lever

SKIEN (NRK) : Et liv der følelser og opplevelser ble borte på grunn av rusen, er fortida nå. Våren og livet kan by på mye nytt i en rusfri tilværelse.

Harald Otto Dille og Magne Kvande

Harald Otto Dille og Magne Kvande setter pris på å treffe andre som har lagt rusen bak seg.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Det lukter nytraktet kaffe og banankake i 2. etasje på Skien diakonale senter. Den første vårmåneden byr på snø og vind og iskalde fingre for dem som må ha seg en røyk før samlinga rundt kaffebordet. Det tar ikke lang tid før de rusler inn og opp i varmen.

Harald Otto Dille og Magne Kvande finner plassene sine i sofaen. De to tidligere rusmisbrukerne er en del av ressurskomiteen på senteret. Det er en gruppe som blant annet jobber med forestillinger i samarbeid med skuespillere ved Teater Ibsen. I dag skal de snakke om nye planer sammen med flere andre brukere, ansatte og frivillige.

Og så skal de snakke om våren.

– Jeg opplever våren på en helt ny måte. Tidligere så jeg ikke våren. Da handla alt om rus. Jeg fikk ikke med meg hverken fuglekvitter eller blomster på trærne, forteller Magne Kvande.

Han snakker ikke om én vår, men om tretti år som rusmisbruker.

Fellesskap

– Nå er jeg våryr, veldig våryr, sier han og får lattermild respons fra de andre rundt bordet.

Han beskriver det nye livet som en ny vår. For tre år siden ble nordmøringen rusfri.

Harald Otto Dille er enig. Våren er en god tid. Ja, han fikk med seg våren tidligere også selv om rusen var en viktig del av livet.

– Jeg bare så våren. Nå kjenner jeg den inni meg. Det er noe nytt.

Porsgrunnskaren har tatt bussen til Skien for å være med i fellesskapet som betyr mye for ham og de andre. I første etasje er det matservering. Varm mat som gir nye krefter, og ikke bare til tidligere rusmisbrukere. Natthjemmet og dagsenteret betyr mye for mange rusmisbrukere.

Tunge stunder og gode stunder

De som har lagt rusen bak seg, får nye utfordringer hvis de vil. Harald Otto Dille vil. Han har savna et fellesskap. Det har han fått nå på Skien diakonale senter i ressurskomiteen.

– Tilhørighet er viktig. Det er det vi har mangla mange av vårs fra starten av, sier han.

De er enige om at familiene deres også har fått en ny vår. Magne Kvande forteller at han har fått kontakt med dattera si og andre i familien igjen. Det betyr mye.

Livet er ikke bare lett. Harald Otto Dille innrømmer at det også er tunge stunder, men det synes han er bare bra.

– Da blir de gode stundene så mye bedre.

Ragnar Balterzen

Ragnar Balterzen gleder seg over våren og muligheten for å ta fram mopeden snart. I dag er 55-åringen i byen for å få dosen med metadon og treffe gamle kjente.

Foto: Britt Boyesen / NRK