NRK Meny
Normal

– Utdelingen vanner ut Alfred Nobels ønsker

Eksjugoslaver i Norge reagerer sterkt på at EU får fredsprisen. – Det er ingen som forbinder EU med fred nå.

Myrteza Ahmeti

Myrteza Ahmeti fra Kosovo er skuffet over at EU får fredsprisen.

Foto: Øystein Økter / NRK

Tidspunktet for en fredspris til EU nå er helt feil. Den kommer altfor tidlig, sier Myrteza Ahmeti fra Kosovo til NRK.no.

Han kom til Norge i 1993 på grunn av krigen på Balkan, og er nå bosatt i Telemark med kone og to barn.

– EU ble skapt for å dempe konflikten mellom Frankrike og Tyskland etter 2. verdenskrig, og rollen EU spilte den gang har endret seg drastisk. Jeg mener det heller er andre som kunne fått fredsprisen, sier han.

Fortsatt uro

Han mener at EU har gjort mye bra for Europa, men at de ikke burde fått prisen nå.

– Vi ser jo at konfliktene i tidligere Jugoslavia fortsatt ikke er over, og det er fortsatt mye usikkerhet og urolig der nede.

Hva slags rolle spilte EU under krigen på Balkan?

Vi opplevde dem som veldig tafatte og usikre. De sendte ulike signaler og fikk ikke bestemt seg for noen reaksjon. Vi er svært takknemlige for NATO. Hadde det ikke vært for dem hadde det fortsatt vært krig der nede, sier han.

– Vanner ut Nobels ønsker

Myrteza Ahmeti sier at de som får fredsprisen bør være individer som arbeider for fred.

– Dette signaliserer at Kina hadde rett, nemlig at det er politikk som styrer fredsprisen. På en annen side skremmer dette bort vanlige mennesker som vil jobbe for fred, fordi det kun er store organisasjoner som kan få fredsprisen.

Han sier han tror at Alfred Nobel ikke ville ønsket seg dette.

– Det er ingen som ser EU som fredsskapende nå. Konflikten de har i Spania, Irland og Hellas bidrar jo ikke til det. EU har gjort mye bra, men jeg synes ikke de fortjente fredsprisen. Dette vanner ut Alfred Nobels ønsker med prisen, sier han.

 • Bil havnet på taket

  En mann er kjørt til sykehus etter at en bil havnet på taket på Kjørbek i Skien. Det er fortsatt uklart hva som er årsaken til ulykken.

 • En time ekstra kjøring

  E18 er stengt ved Gjerdemyra utenfor Kragerø i sørgående retning. Omkjøring skjer via Drangedal og Treungen. For reisende mellom Kragerø og Kristiansand gir det over en times lengre reisetid.

  Gjerdemyra
  Foto: Astrid Wåsjø Simonsen
 • En seier på fire kamper

  I eliteserien i bordtennis for kvinner vant Notodden mot Vikåsen, mens det ble tap for Bodø, og B-72. Notodden spilte uavgjort mot Drammen. Dermed tok laget med seg tre poeng fra helgens kamper som ble spilt på Notodden.

 • Golfbane under vann

  Golfbanen på Gumøy i Kragerø står under vann. – Banen var i utmerket stand helt til regnet kom, så jeg tror dette skal gå bra, sier styreleder i Gumøy golf AS Jarl Wist. Det anslås at omkring 20 mål ligger under vann.

  Gumøy golfbane
  Foto: Roy Isnes