Mesterkokk Edgar Ludl fra Sandefjord forbereder hele julemiddagen for deg. Foto: Helena Rønning, NRK.
Mandag
I dag er det dagen for å lage rødkål.
Det er gøy å lage rødkål selv, for det smaker så mye mye bedre enn den du får kjøpt.
Smaken blir forskjellig fra gryte til gryte så her har du muliheter til å lage din egen vri.
Her har du noe å gå ut i fra.
Rødkål:
2 middels store hode rødkål, renset og kuttet i strimler
5 dl appelsinjuice
4-5 epler grovt raspet
2 dl solbærsirup
2 rødløk, skrelt kuttet i skiver
6-8 ss farin
4 dl rødvinseddik
2 ss knust (malt) karve
100 gr smeltet smør
2 ts malt nellik
2 salt
4 ss rognebær eller ripsgele
2-3 dl kraftig rødvin.
Ha kålen i en stor kjele.
Tilsett alle ingredienser, bland godt og la det stå tildekket i kjølerom i ca 12 –14 timer.
La det deretter småkoke i ca 45- 60 minutter.
Vær stolt av din egen rødkål.
Tirsdag
Tirsdag er dagen for medisterkaker.
De blir, som nesten alt annet, mye bedre når du lager dem selv.
Medister kaker:
Bland medisterfarse med rent kverna svinekjøtt.
Da blir det litt mer å tygge på.
Smak til med krydder, med medisterfarsen er ganske godt krydret fra før.
Stek dem opp og la de stå kjølig til julaften.
Onsdag
I dag er dagen for å kjøpe ribbe.
Den bør helst være fersk, men hvis du kjøper den frossen må du la den tine veldig sakte i kjøleskap.
Sherry-pudding på nøttebunn med syltede plommer og hjemmelaget is.
Dessert:
Når du har gjort det er det tid for å lage dessert.
Denne sherrypuddingen er en oppskrift fra storgårdene på Hedemarken.
Den er i hvert fall tre hundre år gammel, for de hadde faktisk sherry da også.
En skikkelig juledessert.
Det er puddingen som er hovedbestanddelen i desserten.
Resten kan du velge om du vil lage.
SHERRY (PORTVIN) PUDDING på nøttebunn med syltede plommer og hjemmelaget is.
Pudding:
5 dl fløte
150 gr farin
1,5 dl tørr sherry
8 blader gelatin.
Kok opp fløte og farin.
Bløt gelatinen i vann og tilsett den i den varme fløten under stadig omrøring. (Bruk kjele av rustfritt stål).
Trekk kjelen av platen, tilsett sherry , rør om og hell blandingen i porsjonsformer på ca 1,5 dl (bruk en gangs plastglass).
Avkjøl i kjøleskapet i minimum 4-5 timer.
Nøttebunner:
500 gr revne hasselnøtter
150 gr hvetemel
150 gr usaltet smør
75 gr melis
1 egg
Alle ingredienser blandes godt i miksebollen, pakkes i kjøkkenfilm og avkjøles i ca 1 time.
Kjevles til en flate ca 5 cm tykk.
Stikk ut rundinger 6-7 cm i diameter. Legges på smurt plate og stekes lysebrune ved 180 grader i stekeovnen.
Vaniljeis:
7,5 dl fløte
2,5 dl helmelk
5 eggeplommer
150 gr farin
Marg av vaniljestang
En knivsodd safranpulver.
Melk, fløte, farin, vaniljemarg, safran has i en rustfri stålkjele og varmes nesten til kokepunktet under stadig omrøring.
Eggeplommene has i en miksebolle og piskes.
Hell så i den varme melkeblandingen litt etter litt i de piskede eggeplommene under stadig omrøring.
Hell massen tilbake i kjelen og varm opp igjen under stadig omrøring.
Puddingen tas ut av plastikken ved å dyppe glassene i meget varmt vann i ca 10 sek.
Puddingen legges så på nøtteblandingen.
Syltede plommer:
10 stk plommer (kan også bruke annen steinfrukt)
Skall og saft av 1 lime
1 kanelstang
1 dl kraftig hvitvin
2 stk stjerneanis
300 gram farin
4 dl vann.
Vann, farin, hvitvin, kanelstang, stjerneanis, saft og skall av 1 lime has i en kjele.
Kok opp og la det koke i noen minutter.
Del plommene, ta ut steiner, ha dem i den kokende kraften.
La det koke i noen minutter. Ta dem opp med hullsleiv.
Reduser kraften til den blir sirup, avkjøl og legg plommene tilbake.
Torsdag
I dag er det lillejulaften.
Nå er det på tide å finne fram sølvbestikket og det aller fineste serviset du har.
I dag er dagen for å pynte og dekke bordet.
Salte ribba:
Ikke glem å salte og pepre ribba. Den må saltes i dag.
Det er lurt for å binde fettet.
Ludl steker ribba på Ingrid Espelid Hovig metoden.
Fredag julaften
I dag skal ribba i oven.
Før du gjør det, bløtlegger du noen svisker i en kjele.
Ludl steker ribba på Ingrid Espelid Hovig metoden:
Skjær svoren i ruter med en tapetkniv.
Ha 1-2 cm vann i langpanne og legg ribba med svorsiden ned. Dekk til med aluminiumsfolie sett ribba inn på 225 grader i 20-30 minutter.
Ta ribba ut igjen og snu den.
Dekk til med aluminiumsfolie og sett den inn igjen i ovnen.
Ribba skal steke i ca 2 timer før du tar av folien, og setter opp varme slik at svoren blir sprø.
Du kan bruke et steketermometer og da skal temperaturen bli ca 85 grader.
Motto: Bedre med litt mye stekt enn for lite!
Stek fine eplebåter av fine røde juleepler.
Server med mandelpoteter, rødkål, epler, svisker, gjerne sylta gresskar, litt ribbefett og nyrørt tyttebær.
GOD JUL ønskes alle lyttere og seere fra oss i NRK Østafjells.