NRK Meny
Normal

Christine blir hengt ut på nazi-nettsted

Et nettsted som fronter rasisme, jødehat og antisemetisme har stjålet et bilde av skienskvinnen Christine Nevervik.

Henges ut på nazi-nettsted

Et bilde av Christine Nevervik ligger ute på et nazi-nettsted uten at Christine har godkjent det.

Foto: Skjermdump

Bildet viser Nevervik i en vikingkjole, og nå bruker nettstedet bildet til å fronte nynazisme.

Det var TA som først omtalte denne saken.

Reagerer kraftig

Christine ble gjort oppmerksom på at bildet lå ute på nettstedet av en bekjent som hadde kommet over det ved en tilfeldighet. Da hun fikk se siden, fikk hun sjokk.

– Jeg reagerte med sjokk og vantro. Og deretter ble jeg veldig bekymret for hvilke konsekvenser det kunne få for meg. Så ble jeg bare veldig sint, forteller hun til NRK.

Rappet bildet

Christine Nevervik

Christine Nevervik reagerer sterkt på at et nazi-nettsted har brukt et bilde av henne uten tillatelse.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

Kjolen Christine har på seg på bildet, sydde hun til et bueskytterstevne, og siden har hun brukt den som en festdrakt. Selve bildet er tatt en 17. mai.

Christine la ut bildet på en blogg hun skrev for en tid tilbake, og hun regner med at personer tilknyttet nazi-nettstedet har kommet over bildet hennes via bloggen.

– De har vel rett og slett bare funnet det, tror jeg.

Vil ha det slettet

Da Christine hadde fått summet seg etter det første synet av seg selv på nazi-siden, begynte jobben med å få slettet bildet.

– Jeg har vært i kontakt med Slettmeg, som rådet meg til å rapportere brudd på opphavsretten. Det har jeg også gjort. Men jeg tror det kan bli vanskelig å få det fjernet. Den beskjeden har jeg vel fått fra flere hold, for det er anonyme utgivere som står bak denne nettsiden.

– Du har ingen navn som knytter denne siden til personer?

Ingen navn. Ingenting, forteller hun.

Les også:

Får mange henvendelser

Hans Marius Tessem fra nettstedet slettmeg.no forteller at de får mange liknende henvendelser fra folk som ønsker bilder fjernet fra nettet.

– Det begynner å bli en god del av denne typen henvendelser. Ofte føler man seg veldig rettsløs. Men vi har våre metoder for hvordan vi kan komme i kontakt med personer. I mange tilfeller klarer vi å komme i kontakt med rett person, så vi har ikke gitt oss helt, sier Tessem.

Det er dermed ikke sikkert at bildet av Christine kommer til å bli værende på nazi-nettstedet for alltid.

– Nei, jeg håper for all del at hun kan slippe det. Det føles jo forferdelig krenkende, forteller Tessem, som understreker at Slettmeg nå jobber for å hjelpe Christine.

Håper det fjernes

Christine har politianmeldt saken, og nå krysser hun fingrene for at bildet snart vil forsvinne fra nettet.

– Det er derfor jeg går ut med dette nå, for å kunne si offentlig at dette ikke er noe jeg støtter. Det føles veldig krenkende for meg som privatperson, men også som journalist. Selv om det bare er brukt som en illustrasjon, er jeg jo redd for at folk skal knytte meg til slike verdier, sier hun.