NRK Meny
Normal

Bruker 100 000 på folkehelsefestival

Fyresdal kommune vil gi innbyggerne en innføring i ulike behandlingsmetoder, også innenfor alternativ medisin.

Erik Skjervagen (Ap)

Ordfører i Fyresdal, Erik Skjervagen vil gi innbyggerne en innføring i alternativ medisin.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Målet med festivalen er at befolkningen i kommunen skal få en bredere opplevelse av hva folkehelse er. Festivalen skal arrangeres våren 2015.

– Det blir en festival som ikke bare skal dreie seg om vestlig medisin, men hvor vi også gir andre typer tilbud. Da kan folk prøve det seg selv, erfare det og sette seg inn i andre tanker og strategier for hvordan helse kan bi bedre, sier ordfører i Fyresdal, Erik Skjervagen.

Han sier de bevisst har valgt å ikke kalle det alternativ medisin i det offisielle programmet, fordi folk ofte får negative assosiasjoner til emnet.

– Det finnes mange andre gode muligheter enn å gå til legen for å bedre folkehelsen. Det er viktig at folk får greie på, og får informasjon om, sier Skjervagen.

Omstridt prosjekt

Ordføreren i Fyresdal har lenge vært en tilhenger av alternativ medisin, og har også praktisert det ved flere tilfeller i kommunen. Skjervagen har jobbet med fokus på alternativ medisin siden han overtok ordførerkjedet i 2011. Han har hentet mye av inspirasjonen fra kinesisk medisin, og har også sett til Danmark og Hugo Nilsen.

Han satte blant annet i gang et helt spesielt tå-prosjekt i barnehagene i Fyresdal, hvor barna skulle dra seg i tærne to minutter hver dag for å styrke immunforsvaret. Dette prosjektet ble lagt på is denne uken.

I 2013 annonserte Skjervagen at Fyresdal kommune skulle satse på alternativ medisin, og med det tiltrekke seg nye innbyggere. Dette møtte kritikk fra flere hold.