Hopp til innhold

Innfører kinesisk medisin

I Vest Telemark skal tradisjonell kinesisk medisin få uføre og langtidssykemeldte tilbake i jobb.

Akupunktur

Akupunktur er en gammel kinesisk behandlingsteknikk, som skal være effektiv i behandlingen av kroniske og akutte smerter.

Foto: Anders Leines, NRK

Trygde og arbeidsetaten NAV i Vest Telemark er første kommune som satser på medisin fra Øst i attføringstjenesten. Treningsformen qigong og akupunktur skal få flere hender tilbake i jobb.

Møtte skepsis

- Det var en del skepsis i til det starten, men vi var nysgjerrige på å prøve noe nytt og se om det er noe annet vi kan få effekt av enn de tiltakene vi allerede har, forteller Gerd Kari Skaalen, leder for NAV i Vest Telemark.

Næringslivet i kommunen har mangel på arbeidskraft, og tiltak som kan mobilisere mennesker som har falt ut av arbeidslivet ønskes velkommen.

Erik Skjervagen er drivkraften bak prosjektet. Han har vært leder for attføringsbedriften Telemark lys i flere år, men har også drevet med kinesisk medisin i en årrekke.

- Jeg har behandlet veldig mange pasienter, og jeg har sett i praksis hvor bra det virker. Det er grunnen til at jeg har sånn tro på det., sier Skervagen.

Vestlig medisin har mangler

Det er særlig mennesker med kroniske plager og lidelser, som ikke har blitt frisk av vestlig medisin Skjervagen håper å hjelpe

- Vestlig medisin er veldig bra på akutt medisin, men på kroniske plager så har vestlig medisin veldig lite å tilby annet enn symptomdemping og smertelindring. Kinesisk medisin prøver å gå ett hakk bak og kurere årsaken til lidelsen, sier Skjervagen.

Har fått hjelp

Tone Blåsvær er en av deltagerne i prosjektet, og har trent qigong og fått akupunktur tre dager i uka siden mai.

For fem år siden ble hun rammet av hjerneslag. Fremtidplanene ble avbrutt og hun fikk store problemer med oppmerksomhet, konsentrasjon og hukommelse

- Jeg fikk beskjed fra legene at det var umulig å gjøre noe med, man kan trene seg opp til en viss grad, men man vil alltid slite med kognitive problemer, forteller Tone.

Siden hjerneslaget har hun i tillegg hatt konstant hodepine, hver enste dag i fem år. Men, etter at hun kom med i prosjektet, og begynte med qigong og akupunktur, har hun fått stor hjelp.

- Det har vært kjempefremgang den tiden jeg har vært her. For det første er hodepinen borte, og jeg har mye mer overskudd. Jeg orker å være med på ting igjen og slipper å sove så mye, forteller Tone.

Skal styrke energiflyten

Deltagerne i prosjektet trener Qigong og får akupunktur.

Qigong er en treningsform, som er ment å styrke energiflyten og de indre organene i kroppen.

På samme måte som akupunktur, bygger treningsformen på grunntanken i kinesisk medisin: kroppen har et nettverk av energibaner, såkalte meridianer, som henger sammen med kroppens ulike organer. I disse banene skal energi flyte fritt, og sykdom oppstår hvis det er for mye eller lite energi eller blokkeringer av energi.

Både qigong og akupunktur er verktøy for å påvirke kroppens energistrøm, og på den måten behandle sykdom.

- Bør kombinere medisinformer

Det er omkring 700 000 mennesker som står utenfor arbeidslivet her i landet av ulike årsaker.

Skjervagen tror man ville fått mye bedre resultater hvis man kombinerte vestlig og kinesisk tradisjonell medisin, slik det nå gjøres på mange sykehus i Kina.

– Jeg tror at hvis vi brukte dette systemet på bred basis kunne veldig mange kommet tilbake i arbeid, mener Skjervagen.

Resultatene av behandlingen skal evalueres av kommunelegen, som også har vært involvert i å velge ut deltagere i prosjektet.

Må være ydmyke

Kommunelege 1 i Fyresdal, Torbjørg Elisabeth Melhus var skeptisk i starten, men ser at vestlig medisin ikke kan hjelpe alle.

- Når vi kommer til kort med vestlig medisin, og pasientene nesten er litt gitt opp, og det eneste vi kan tilby er smertestillende, sykemelding eller uføretrygd, så synes jeg at vi i hvert fall burde være såpass ydmyk at vi er villig til å se på det som et mulig supplement, sier legen.

Tone Blåsvær håper fremgangen fortsetter.

- Før jeg begynte på dette tiltaket var utsiktene at jeg skulle få meg en liten prosent stilling og det jeg skulle ha av uføretrygd, men nå har det endret seg masse. Jeg hadde ingen forhåpninger om å bli bra igjen, men nå ser det ut som om jeg er på god vei, sier Blåsvær.

 

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

 

 

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)