Lars Tormodsgard i NaturPartner har fått sett på eit bilete av den raude og tynne marken.
– Det kan likne på det vi kallar ein måkemark eller fiskeandmark, og det er ein bendelorm. Den lever i tarmen til måkene, og det er der den vaksne ormen har fått namnet sitt frå, seier Tormodsgard.
Les også:
Fisken er mellomvert
Han fortel at fisken er ein mellomvert, og at egga til marken hamnar i vatnet.
– Der blir den spist av dyreplankton som igjen er mat for aure. Og då lever larvene i fisken, seier Tormodsgard.
Marken lever i nokon små cyster inne i auren, og forsvinn ofte når du reinskar fisken. Men den kan også legge seg i kjøtet.
– Den er ikkje farleg for den dør når den blir varmebehandla. Men det ser absolutt ikkje godt ut, seier Tormodsgard.
Er blitt vanleg i fisk
Han fortel at måkemarken kan bli opp til 13 cm lange, og tjukke som ein binders.
– Er den vanleg?
– Ja. Den er vanleg i veldig mange vatn i Telemark. Særleg der det er måker og fisk er i dårleg kondisjon, seier Tormodsgard.
Han seier det ikkje er farleg å ete fisken dersom den blir varmebehandla, men den bør ikkje spisast rå.
– Ikkje bendelorm
Fiskeparasittolog Erik Sterud er ikkje samd med Tormodsgard. Etter å ha sett bilete på NRKs nettside er han sikker på at dette er ein rundmark.
– Dette er ein Eustrongylidosis, seier han.
Parasitten ender gjerne opp i skarv og hegre som et fisken.