Aarebrot: – Toskeskap av Ap

Valgforsker Frank Aarebrot er ikke nådig. Han mener at Aps opptreden på Stortinget grenser til toskeskap. Å legge ned sykehustilbud som akutten på Rjukan, straffer seg alltid politisk. Særlig når det gjøres i partiets egne bastioner.

Frank Aarebrot

Frank Aarebrot mener Ap kunne opptrådt mer pragmatisk da Stortinget behandlet saken om å utsette nedleggelsen til neste år.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Det er av sine egne en skal ha det. Denne gangen gjelder det Arbeiderpartiet. De får skjenn i form av åpne brev fra styret i Tinn Ap. Lokallaget kritiserer moderpartiet for den situasjonen Rjukan er i, etter at lokalsykehuset er lagt ned.

Les også:

– Sensitivt å legge ned sykehus

Langt på vei er det Ap som får skylda, selv om Høyre og Frp i regjering har ansvaret. Resultatet på Rjukan og i Tinn er at kommunestyremedlemmer i Ap sier nei til gjenvalg og medlemmer melder seg ut. Det viser én ting, forteller valgforsker Frank Aarebrot:

– Det er veldig sensitivt å legge ned et lokalsykehus i et industrisamfunn. Det har vi sett eksempler på tidligere, sier han.

Han viser til perioden da Trygve Bratteli var statsminister og lokalsykehuset i Florø ble lagt ned. Da Bratteli kom til Florø for å forklare befolkningen hvorfor, kom han ikke inn i byen.

Terje Lien Aasland

Terje Lien Aasland er uenig med Aarebrot.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Sikkerhetsvaktene frarådet Bratteli å møte folk. De var så sinte at det kunne være farlig.

Les også:

Lien Aasland uenig

Om ikke befolkningen på Rjukan er livsfarlig sinte, fikk likevel sykehusdirektør Bess Frøyshov føle folks engasjement da hun i desember 2013 besøkte sykehuset for å forklare hvorfor akuttfunksjonen måtte legges ned. Hun måtte ha beskyttelse før hun turde å gå ut av bilen og inn på sykehuset.

Frank Aarebrot mener Ap kunne opptrådt smartere da Stortinget behandlet saken om å utsette nedleggelsen til neste år.

– Etter min mening kunne Ap vært mer pragmatisk. I stedet tar de nærmest ansvar som om de fremdeles sitter i regjering. Det er tross alt Høyre og Frp som har ansvaret for situasjonen på Rjukan.

Det er ikke Terje Lien Aasland enig i. Han er leder i Telemark Arbeiderparti samtidig som han sitter på Stortinget.

– Jeg mener at vi har vært pragmatiske, samtidig som ingen skal være i tvil om at Arbeiderpartiet handler på samme måte enten vi sitter i regjering eller er et opposisjonsparti på Stortinget.

Det kan koste politisk, mener Aarebrot. Han viser til da regjeringen Bratteli la ned sykehuset i Florø. Partiet mistet et mandat fra Sogn og Fjordane og SV fikk for første gang ordføreren i Florø.

– Det er antagelig et ønske om å være ærlig og redelig, men politisk grenser det til toskeskap å ta et ansvar som det er de borgerlige partienes ansvar.

– Tradisjon at Ap tar ansvar

På Rjukan sitter Ap igjen med skylda for det som har skjedd. Men Terje Lien Aasland minner om følgende:

– Noen mener at Arbeiderpartiet kunne stemt annerledes slik at utfallet hadde blitt et annet. Men det stemmer ikke. Vi hadde ikke greid å få flertall for det, mener Aasland.

Etter hans syn er det mer penger og en annen innretning av sykehusstrukturen i Telemark som må til. Partiet mener også at det må mer penger til akuttberedskapen i Tinn kommune.

Aarebrot mener det er en tradisjon innad i Ap som gjør at de ikke velger å stemme mot de borgerlige på Stortinget.

– Jeg tror det er en tradisjon for å ta ansvar hos Arbeiderpartiet som er viktigere enn å vinne et valg som slår inn her. Men det er jo litt pussig, sier valgforskeren ettertenksomt.