NRK Meny
Normal

– Vi sitter med hjertet i halsen

Nødetatene har vanskelig for å komme seg fram, når sommertrafikken står på E18 i Telemark.

Nødetater kan slite med å komme seg frem

Nødetatene kan slite med å komme seg frem på E18.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen/ NRK

Ved stillestående kø langs E18 gjennom Telemark har nødetatene vanskeligheter med å komme seg frem til ulykkesstedet.

– Vi i brannvesenet sitter med hjertet i halsen når vi må foreta oss forbikjøringer på tofeltsvegen, sier branninspektør i Bamble brannvesen, Pål Aarseth.

Pål Aarseth

Branninspektør i Bamble brannvesen, På Aarseth, sier at det kan være ubehagelig for utrykningskjøretøy på E18

Foto: Lars Hansen / NRK

Han har vært utenfor flere ubehagelige opplevelser og håper nå at bilister skal være mer på vakt for utrykningskjøretøy ved stillestående kø.

– Kommer det en utrykningsbil, kommer det som regel flere. Det er derfor viktig at folk tar hensyn og blir i bilen en stund etter at en utrykningsbil har passert.

– Vanskeligere på sommeren

Fungerende politistasjonssjef i Grenland, Dag Rune Omland, sier at fremkommelighet på E18, har vært et problem lenge.

– Det er nok verre for ambulanse og brannbiler med tanke på størrelse på kjøretøyet, men vi merker også vanskeligheter nå på sommeren, spesielt når det er midtrabatter.

– Dette er et problem vi har lært å leve med, det handler om å ta ekstra hensyn ved utrykning sier Omland, som legger til at han ser frem til en firefelts E18 gjennom Telemark.

Midlertidig problem

Statssekretær i samferdselsdepartementet, Bård Hoksrud, er bekymret for sikkerheten på E18.

– Nødetatene skal frem for å redde liv, verdier og andre ting, da er det viktig at de kommer frem. Dessverre er det slik at noen av de trafikksikkerhetstiltakene som er gjort på E18 i Bamble, har gjort det vanskeligere for nødetatene å komme fram, blant annet midtdelere og rekkverk.

– Veien er veldig smal på store deler av E18 gjennom Bamble, så det er lite å gjøre på kort sikt, men vi har bedt veidirektoratet ta kontakt med politiet, for å se om det er noe man kan gjøre med problemet.

Bård Hoksrud

Statssekretær i samferdselsdepartementet, Bård Hoksrud, sier at ny motorvei vil løse problemet.

Foto: Odd Ragnar Lund

– Vi vil se på muligheten for at politiet kanskje kan ha mannskaper ute som kanskje prøve å pushe trafikken videre enkelte steder, slik at folk holder fartsgrensa, eller kjører litt fortere for å unngå kø.

Hoksrud mener at den planlagte firefelts motorveien gjennom Bamble vil endre problematikken. Statens vegvesen er i gang med detaljplanlegginga, og veien skal påbegynnes i løpet av to år.

– Deretter tar det tre år å bygge veien. Det vil være en helt annen verden, både for bilistene og nødetatene.

– Men foreløpig må jeg be alle som kjører på veiene om å følge med, og se når utrykningskjøretøyene kommer og slipper dem frem, sier Hoksrud.

Les også:

 • UP: Fleire fartskontrollar

  Utrykkingspolitiet vil auke talet på fartskontrollar. Det seier UP-sjef Runar Karlsen. For høg fart er framleis den viktigaste grunnen til alvorlege trafikkulukker, og UP-sjefen trur at fleire kontrollar vil heve terskelen for å bryte fartsgrensene.

  Runar Karlsen
  Foto: Vegard B. Lien / NRK
 • Kritisk til å dele celle

  Ingeborg Kivle i Telemark fengsels- og friomsorgsforbund er kritisk til ordninga med fleire fangar på same celle. Det er fengselsstyresmaktene som seier at enkelte må dele celle i ein periode. Kivle meiner at ei ordning svekker tryggleiken.

  Ingeborg Kivle
  Foto: Anna Lognvik / NRK
 • Trafikkulukke i Bø

  Ein person er lettare skadd etter ei utforkøyring på Folkestadvegen i Bø. Fylkesveg 152 er delvis stengd på ulukkesstaden.

 • Mykje snø – liten flaumfare

  Sjølv om det er 20 prosent meir snø enn normalt rundt Tinnsjøen og Møsvatn, er det liten fare for flaum til våren. Det seier direktør i Øst-Telemarkens Brukseierforening, Nikolai Østhus. Flaumfaren aukar dersom det kjem mykje nedbør når snøen smeltar.