– Solspeilet er det beste som har skjedd oss

Det berømte solspeilet på Rjukan i Telemark kan feire ett år. Fortsatt strømmer turister og andre for å sole seg i strålene fra speilet på fjellet.

Arne Kaasin og Øystein Haugan foran solspeilet på Rjukan

Arne Kaasin bor på Rjukan, og sier at solspeilet er det beste som har hendt innbyggerne i byen med over 3300 innbyggere i Telemark.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Det har gått et år siden det spektakulære solspeilet på Rjukan åpnet. Kunstneren Martin Andersen unnfanget ideen om et konkret solspeilprosjekt i 2003, og satte i gang med en storstilt planlegging, research og forprosjektering.

Drømmen var at folk skulle strømme til for å oppleve attraksjonen i Tinn. Denne uken feirer solspeilet ett års jubileum, og det betyr ekstra aktivitet i lyspotten på torget.

– Nå kommer sola, og det er så fantastisk. Jeg blir helt blank i øynene, og nå må du ta på deg solkremen. Folk blir jo så glade når de kommer hit, sier Bjørn Neset.

Se video fra da solspeilet åpnet på Rjukan:

I dag kom sola til Rjukan, 100 år etter at ideen først ble lansert.

Umåtelig stolte

Han kommer inn på torget samtidig som sola. Han gliser, og det gjør alle de andre som står og ser på det vakre som utspiller seg på toppen av fjellet. Sakte, men sikkert, kommer lyset mer og mer frem.

Øystein Haugan er prosjektleder for solspeilet, og sier speilene oppe i fjellsiden har fungert slik det var tenkt.

– Vi har hatt mye nytte av det, og det har også fungert veldig bra. I sommer var det flere turister som snudde ryggen til den ekte sola, og satt med ansiktet mot solspeilet, ler han.

Han sier de er utrolig stolte av hva de har klart å få til med speilet.

Vi på Rjukan har jo klart å få til noe som ingen andre i verden har fått til før oss. Det er et lite speil i Italia, men ikke på noen måte så avansert som det vi har her.

Laster Twitter-innhold

Interesse fra hele verden

Da solspeilet ble åpnet i fjor høst var hele verdens øyne rettet mot den lille bygda Rjukan i Telemark.

Journalister fra hele verden fortalte videre om de blanke speilflatene som reflekterer lys ned på torget som i alle år har vært uten sollys på vinterstid.
Håpet den gang var at dette skulle generere turisme, og ifølge frisøren som har oversikt over alt som skjer på torvet, Kristina Stavrum, så har det også skjedd.

Det er helt unikt. Med en gang sola står på er det som en magnet. Det blir en dominoeffekt. For en stund tilbake kom det en helg gjeng med kunststudenter fra Paris hit. De hadde tatt sparepengene sine, tatt et fly og leid en bil for å se solspeilet. Det er utrolig unikt, sier hun.

  • Les hva utenlandske medier har skrevet om solspeilet på Rjukan her (BBC), her (CNN) og her (Daily mail)