På dagen 100 år siden ideen om et solspeil ble født, da Oscar Kittelsen skrev i Rjukan-avisa, skinte endelig sola på Rjukan Torg.

Folkefest på Rjukan - Folkefesten er i gang på Rjukan - Foto: Anne Lognvik / NRK

Folkefesten er i gang på Rjukan

Foto: Anne Lognvik / NRK

Les også:

Kunstneren Martin Andersen unnfanget ideen om et konkret solspeilprosjekt i 2003 og satte i gang med en storstilt planlegging, research og forprosjektering.

Beach volleyball i sola - Sola skapte skygger når ungdommene på Rjukan spilt volleyball på torget. - Foto: Anne Lognvik / NRK

Sola skapte skygger når ungdommene på Rjukan spilt volleyball på torget.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Interesse fra hele verden

Internasjonal presse hadde for lengst varslet at de ville komme på åpningen.

Dermed var egen pressesjef for anledningen leid inn, for å håndtere forespørslene. Prosjektleder Øystein Haugan sier at medieinteressen nærmest har vært uvirkelig.

– Jeg er vant til å forholde meg til lokalmediene i Telemark, og plutselig ringer New York Times, National Geographic og Reuters!

Se de venter på sola - Barna har fått på seg solbriller for å beskytte seg, når sola kommer til Rjukan - Foto: Anne Lognvik / NRK

Barna har fått på seg solbriller for å beskytte seg, når sola kommer til Rjukan

Foto: Anne Lognvik / NRK

Som et eventyr

Haugan har den siste tiden vært travelt opptatt med å gjøre klar åpninga. Han beskriver prosjektet som et eventyr fra vår tid.

– Da jeg vokste opp, så var liksom solspeilet en vill ide som selv Sam Eyde ikke greide å få til. Vi tenkte mer at det var et eventyr, men kanskje det er nettopp det vi er med på å skape.

Kostnadsrammen er på cirka fem millioner kroner. Og Haugan forklarer stolt hvordan speilets effekt vil bli.

– Speilet skal fungere som en teaterspot, så om sommeren kan du sole deg både foran og bak, sier han med glød i stemmen.

Solspeilet Rjukan - Endelig skinner solspeilet på Rjukan, til glede for innbyggerne. - Foto: Anne Lognvik / NRK

Endelig skinner solspeilet på Rjukan, til glede for innbyggerne.

Foto: Anne Lognvik / NRK