NRK Meny
Normal

– Folk trenger ikke å frykte snøsmeltinga

NVE melder om flom i fylket, men det tilbakevises av dem som kontrollerer vannmengdene. – Vi har kontroll, sier kraftverkseierne.

Skarsfossdammen ned i Rjukanfoss

Rjukanfossen ble sluppet i fjor for å ta av for de store vannmengdene. Foreløpig er det ikke fare for at det samme skal skje i år.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Det er varmt i fjellet, og snøsmeltinga er i gang for fullt. NVE har i dag sendt ut flomvarsel på nest øverst nivå for fylkene Aust-Agder, Buskerud, Hordaland, Møre og Romsdal, Oppland, Rogaland, Sogn og Fjordane og Telemark.

Overvåking ved Skarsfossdammen

Vannstanden blir overvåket døgnet rundt når det er fare for flom. Her fra Skarsfossdammen.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Dette stemmer ikke helt for Telemarks del, ifølge Øst-Telemarkens Brukseierforening, som har full kontroll på vannmengdene.

– Det lå an til å bli en større flomfare enn normalt, men snøsmeltinga har vart veldig lenge i år. Det er fortsatt veldig mye ledig magasinkapasitet, så det er ingen spesiell flomfare, sier direktør Nicolai Østhus.

Fortsatt mye snø i fjellet

Møsvatn, som ligger øverst i Skiensvassdraget, er tappet såpass lavt ned at det tåler mye snøsmelting før det er fullt og fare for flom.

– Vi vil håndtere snøsmeltinga fremover på en grei måte, sier Nicolai Østhus.

Det er fortsatt store snømengder over tusen meter i Telemark.

– Snømengdene i Møsvatn-området tilsvarer faktisk et halvt Møsvatn-magasin. Hvis den siste snøsmeltinga skjer i kombinasjon med mye nedbør, blir situasjonen anstrengt. Foreløpig vil ikke det skje.

Skarsfossdammen

Vannet gikk over Skarfossdammen og ned i Rjukanfossen.

Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Stopp i Nome utan førarkort

  Ein mann i slutten av 20-åra er stoppa av politiet på Fensvegen i Nome. Det er mistanke om køyring i påverka tilstand, og utan ikkje førarkort. Det er tatt blodprøve.

 • Vogntog slit med å kome opp

  Politiet melder at eit utanlandsk vogntog slit med å kome opp bakkane på riksveg 41 mellom Kviteseid og Vrådal. Kort tid etterpå melder politiet at bilen kom seg opp bakkane.

 • Notodden slo Bærum

  Notodden fotballklubb fekk besøk av Bærum i årets tredje treningskamp. Det enda med 4–1 siger til Notodden. Felipe Ferreira, Martin Brekke og André Bakke skåra måla for NFK.

 • Skadd i alpinbakken på Gautefall

  Ein dansk turist er fløyet til Ullevål sjukehus med luftambulanse etter å ha falt i alpinanlegget på Gautefall. – Eg kan ikkje seie noko om skadeomfanget til mannen, seier vaktleiar Jørn Kristensen i Drangedal Røde Kors til Varden.