NRK Meny
Normal

– Flott at Løkslid stiller i uniform

Krigshistoriker Guri Hjeltnes synes det er urimelig at ordføreren i Hjartdal får kritikk for å stille opp i naziuniform.

Guri Hjeltnes

Krigshistoriker Guri Hjeltnes berømmer Sven Tore Løkslid for at han deltar som statist i «Kampen om tungtvannet».

Foto: Svein Inge Leirgulen / BI

Krigen engasjerer mange, selv 70 år etter at den tok slutt. Men at engasjementet skal føre til kritikk mot ordføreren i Hjartdal fordi han spiller en tysk soldat i Tv-dramaet «Kampen om tungtvannet», reagerer Hjeltnes på.

– Det synes jeg høres pussig ut. Tvert imot synes jeg det er flott at han som ordfører stiller opp som statist. Det er vel ingen som kan tro at han deler nazistenes synspunkter, selv om han spiller tysk soldat i TV-serien, sier hun.

Kun med som statist

Etter at lokalavisen Telen og NRK trykket bilder av Løkslid i naziuniform, var det flere som reagerte. Blant annet fikk Arbeiderpartiet i Telemark en anonym e-post hvor det stilles spørsmål om hvorfor ordføreren har påtatt seg rollen som tysk soldat.

Løkslid i uniform

Ordfører Sven Tore Løkslid spiller rollen som tysk vaktpost. Guri Hjeltnes mener det er urimelig å kritisere ham for det.

Slik svarer ordfører Sven Tore Løkslid på kritikken mot ham.

– Jeg må beklage at enkelte føler ubehag ved å se meg i den uniformen. Jeg legger meg flat for kritikken. Det er viktig å presisere at dette ikke har noe med meg å gjøre, dette var kun en rolle som statist, sier Løkslid.

– Det er flott at han sier det. Jeg har sans for den formuleringen, men at en ordfører ikke skal være med på en slik filminnspilling, synes jeg virker veldig pussig.

Les også: Ordfører ble nazist

Les også: 1,2 millioner så «Kampen om tungtvannet»

Urimelig kritikk

Guri Hjeltnes er direktør ved Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter. I tillegg har hun som historiker skrevet flere bøker, særlig omkring norsk okkupasjonshistorie. Hun kjenner derfor godt til interessen for krigen i Norge.

– Det er flott at ordføreren tar ansvar og stiller opp som statist for å fortelle historien om tungtvannsaksjonen. Her blander man inn mange rare ting og tillegger ordføreren synspunkter som jeg synes er urimelig, sier Hjeltnes.