Hopp til innhold

1,2 millioner så «Kampen om tungtvannet»

1 259 000 nordmenn seere fikk med seg premieren på NRK-serien «Kampen om tungtvannet» i går kveld. – Jeg er svimlende glad, sier produsent.

Kampen om tungtvannet

TO AV HOVEDPERSONENE: Espen Klouman Høiner spiller Leif Tronstad mens engelske Anna Friel spiller Julie Smith i den engelske etterretningstjenesten. Friels karakter er ikke basert på en virkelig person.

Foto: Filmkameratene AS/Jiri Hanzl / Filmkameratene AS/Jiri Hanzl

Første og andre episode av den påkostede serien om Vemork-aksjonen under 2. verdenskrig ble sendt på NRK1 i går kveld.

Seertallet 1 259 000 utgjorde en markedsandel på 63 prosent, og er ny rekord for premiereepisoden av en NRK-dramaserie.

Petter Rosenlund foran filmplakat

«UTROLIG STAS»: Manusforfatter Petter Rosenlund.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix
Tone C. Rønning

«SVIMLENDE GLAD»: NRKs prosjektansvarlig Tone C. Rønning.

Foto: Julia Marie Nagelstad / NRK

– Utrolig stas, og en seier for norsk drama at det treffer så bredt. Andre verdenskrig slutter aldri å fascinere. Det er vår historie og virkelighet det handler om, sier seriens manusforfatter Petter Rosenlund.

– Jeg er svimlende glad for at publikum setter så stor pris på det vi lager, sier NRKs prosjektansvarlig Tone C. Rønning.

Mange unge seere

Dette er imidlertid ikke seerrekord for et NRK-drama. Siste episode av «Himmelblå»s andre sesong samlet i 2009 1 328 000 seere foran tv-apparatet.

«Kampen om tungtvannet» kan riktignok slå «Himmelblå» når tall for nett-tv og tidsforskjøvet tv-titting tas med i regnestykket etterhvert.

Premieren i går trakk også uvanlig mange unge seere: 67 prosent i aldersgruppen 12-19 og 50 prosent av seerne mellom 20 og 29 så NRKs krigsdrama.

– Med slike tall har man nådd ut til vesentlige deler av hele befolkningen, og samlet Norge. Det blir spennende å se hvordan dette går videre, både med historien og seertallene, sier NRKs analysesjef Kristian Tolonen.

NRK vant «lørdagsduellen»

«Kampen om tungtvannet» har et budsjett på 75 millioner kroner, og den har allerede blitt solgt til utlandet.

– Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger på at det var vel anvendte penger. Folk sier at det ser ut som om serien kostet 150 millioner, ikke 75, sier Tone C. Rønning.

Ellers i tv-helgen slo NRKs «Mesternes mester» TV 2s «Hver gang vi møtes» i kampen om lørdagsseerne.

961 000 så tidligere norske toppidrettsutøvere konkurrere på Sicilia på NRK1, mens 808 000 fikk med seg norske artisters hyllest av Bjarne Brøndbo på TV 2.

Topp ti for tv-helga

Programtittel

Kanal

Seere i tusen

Markedsandel i prosent

1

Kampen om tungtvannet

NRK1

1259

63

2

Hvem tror du at du er?

NRK1

1132

61

3

Langrenn: Tour de ski: 15 km menn

NRK1

1051

83

4

Mesternes mester

NRK1

961

51

5

V-cup kombinert: 10 km, langrenn

NRK1

907

79

6

Hopp: Hoppuka, Innsbruck

NRK1

890

76

7

Norge rundt

NRK1

887

58

8

Klassisk Bjørn Eidsvåg

NRK1

823

48

9

Anno

NRK1

812

50

10

Hver gang vi møtes

TV 2

808

42

Tallene inkluderer ikke nyhetssendinger, tidsforskjøvet tv-titting etter sendedagen eller nett-tv.

LES OGSÅ:

Norsk dramaserie i seks deler. Under den andre verdenskrig leder Nobelprisvinneren Werner Heisenberg nazistenes atomprosjekt. Heisenberg trenger tungtvann, kun produsert av Norsk Hydro på Vemork, til reaktoren han skal bygge. Tungtvannsfabrikkens skaper, vitenskapsmann og motstandsmann Leif Tronstad fatter mistanke ved tyskernes tungtvannkjøp og kontakter engelsk etterretning. Med Espen Klouman Høiner, Cristoph Bach, Dennis Storhøi, Anna Friel, Maibritt Saerens m.fl. (1:6)

WEB-TV: Se første og andre episode av «Kampen om tungtvannet».

Sesongpremiere! 11 tidligere toppidrettsutøvere har reist til Italia for å bli med på årets mest spennende oppgjør. I løpet av ti programmer skal blant andre Mini Jakobsen, Tora Berger, Pål Gunnar Mikkelsplass og Monica Valen kjempe om den ærefulle tittelen Mesternes Mester! Programleder er Dag Erik Pedersen. Sesong 6 (1:10)

WEB-TV: Se første episode av årets «Mesternes mester».

Kulturstrøm

  • Fargekomponisten

    – Harriet Backer var en glimrende tegner med en klar formsans. Det er likevel er ingen tvil om at det som gjør henne til en av Nordens fremste malere, er evnen til å spille ulike fargenyanser og klanger ut mot hverandre og skildre lysets virkninger, skriver kunstkritiker Mona Pahle Bjerke om den nye utstillingen på Nasjonalmuseet i Oslo.

  • Operapremiere i Stockholm utsettes etter at scenearbeider døde

    Svenske arbeidsmiljømyndigheter har beordret arbeidsstopp ved Kungliga Operan i Stockholm, der en scenearbeider falt 13 meter ned og døde.

    Det betyr at urpremieren på operaen «Melancholia», basert på Lars von Triers film utsettes til senere i oktober.

    Nå er det forbudt å arbeide på balkongene over scenen, der rekkverkene må gjøres 20 centimeter høyere. Medarbeiderne har ofte strukket seg over disse rekkverkene for å jobbe, ifølge Sveriges Radio.