Hopp til innhold

– Flere bør bygge egne kraftverk

ULEFOSS (NRK):Amber Struijk er blant dem som planlegger et eget produksjonsanlegg for strøm. Struijk regner med å produsere mer enn hun trenger selv, og håper at mange vil følge hennes eksempel.

Amber Struijk

KRAFTVERK: Amber Struijk planlegger å bygge sitt eget kraftverk. Hun ønsker å sette opp solcellepanel over hele terrassen.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Jeg vil ha solcellepanel rundt på hele terrassen. Det vil produsere masse strøm, og vil også gi mulighet til å selge tilbake til energiselskapet, sier Struijk.

Midt-Telemark Energi tilbyr den såkalte plusskundeordningen. Dette er en ordning som gir kunder som produserer egen strøm mulighet til å selge tilbake til energiselskapet. De fleste strømlevrandørene rundt i landet tilbyr dette. Men forløpig er det ikke mange kunder som produserer sin egen strøm.

Jon Arne Mørk Jonassen

Leder i Midt-Telemark energi, Jon Arne Mørk Jonassen, er glad for at kunder ønsker å produsere sin egen strøm. Likevel har ikke selskapet reklamert for tilbudet.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Det er viktig å være en del av denne ordningen for å få støtte fra Enova. Dermed kan kundene få dekket mye av totalkostnaden for installasjonen av produksjonsanlegget, sier leder i Midt-Telemark energi, Jon Arne Mørk Jonassen.

– Solcelleanlegg blir populære

Også Miljøpartiet De Grønne håper at solcellepanel og andre løsninger der folk produserer sin egen strøm skal bre seg utover landet.

– Ja, vi håper at dette skal bli mye mer utbredt. For jo flere som produserer miljøvennlig energi, jo mindre ikke-fornybar energi kan vi bruke her i landet, sier Helle Friis Knutzen i MDG i Sauherad.

Helle Friis Knutzen

Helle Friis Knutzen i Miljøpartiet de Grønne håper at mange vil begynne å produsere sin egen strøm.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Les også:

På terrassen bare et solid steinkast fra kontorene til Midt-Telemark energi er Amber Struijk entusiastisk når hun viser frem planene for sin egen energiproduksjon.

– Jeg gleder meg, og jeg tror mange vil komme etter og gjøre det samme som oss. Dette blir veldig populært, det er jeg sikker på, sier Struijk.

Halv pris

I løpet av noen få år har prisen på produksjonsanlegg for solenergi gått kraftig ned. I tillegg finnes det ulike støtteordninger som gjør at flere vil ha mulighet til å investere i miljøvennlige anlegg.

– Prisen har gått fra 120 000 kroner til rundt 60 000 for et slik anlegg vi har sett på. I tillegg så får man støtte fra Enova, og da blir det ikke så galt. Jeg regner med å ha spart inn investeringen i løpet av 10 år, sier Struijk.

Ved å søke Enova kan kunder kan få tilbake 25 prosent av totalkostnaden for et såkalt solfangeranlegg. Maksimalt kan en privatkunde få tilbakebetalt 10 000 kroner.