NRK Meny
Normal

Anne Sofie (89) har endelig fått eget bad

– Nå kan jeg endelig gå på toalettet når jeg vil, sier Anne Sofie Jensen. Hun har fått eget bad etter at hun flytta inn på nytt sykehjem til over 200 millioner kroner.

Anne Sofie Jensen tok ved siste kommune-og fylkestingvalg til orde for at alle eldre på sykehjem må få eget bad. Nå har hun flyttet inn på nytt sykehjem i Skien.

SE VIDEO: – Badet er gull, sier Anne Sofie og tar med NRKs reporter på en visning. Hun mener alle eldre bør få eget bad på sykehjem.

89-år gamle Anne Sofie Jensen i Skien tok ved siste kommune- og fylkestingsvalg til orde for at alle eldre på sykehjem bør ha eget bad.

– Det er helt vidunderlig skjønt. Jeg har fått mitt eget bad, sier Anne Sofie.

Nå er det slutt på do-køene for de 64 beboerne på det nye sykehjemmet i Skien.

– Før måtte jeg passe på om det var folk på do. Nå kan gå på badet når det passer meg, sier Anne Sofie. Hun føler hun har fått friheten tilbake.

Mer verdige forhold

Anne Sofie Jensen.

På det nedlagte Skien sykehjem måtte Anne Sofie ut på gangen for å gå på toalettet.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

Da NRK besøkte Anne Sofie Jensen for snart tre år siden bodde hun på Skien sykehjem som ble bygd tidlig 50-tallet. Der delte hun og 11 andre eldre ett bad og to toaletter. Også ansatt Torill Jamtveit støtta Anne Sofie i kravet om bedre forhold for de eldre.

– De har bygget opp landet vårt og når de kommer på sykehjem får de ikke eget toalett. Det er trist, sa Jamtveit i intervjuet i 2011.

Torill Jamtveit mener de eldre får en bedre hverdag på det nye sykehjemmet.

– Det er gøy å se at flere av beboere klarer seg bedre selv. Mange kan vaske seg selv når de vil. De får opprettholdt fysikken sin bedre og får mer frihet i hverdagen, sier Torill Jamtveit.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

Nå mener hun beboerne har fått mer verdige forhold på det nye Lyngbakken bo- og behandlingssenter.

– Det er gøy å se at flere av beboere klarer seg bedre selv. Mange kan vaske seg selv når de vil. De får opprettholdt fysikken sin bedre og får mer frihet i hverdagen, sier Jamtveit.

Hun legger til at for dem som jobber på natta har det blitt mye enklere å følge beboerne på deres eget toalett. Med badet rett i nærheten er det lettere for de eldre å falle raskere til ro.

– Vi eldre burde ikke ha det noe dårligere på sykehjem enn det vi hadde hjemme, sier Anne Sofie.

– Vil bli et super-sykehjem

Det er bare fire uker siden de 64 beboerne flytta fra det gamle sykehjemmet til det nye. Ennå er ikke alt på plass i de nye lokalene.

– Det betyr alt at de ansatte har bidratt så mye i flytteprosessen. De har vært fantastiske i en krevende periode, sier enhetsleder Anne Ragnhild Stensrud.

Foruten egne bad til alle beboerne er det investert i ny velferdsteknologi. Blant annet har demente fått egen såkalt vandre-alarm som varsler ansatte når de forlater bygget. Det gamle sykesignalanlegget med lyssignaler i taket er erstattet med ny trådløs teknologi. Nå går varslinga fra beboer rett til en telefon som de ansatte bærer med seg.

– Den nærmest konstante ringinga i gangene er borte. Det er mye roligere her. Vi merker at beboerne sover bedre om natta. Den friske lufta har nok også mye å si, sier Mona Nordseth som også er en av lederne på Lyngbakken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det nye spa-rommet er snart ferdig.

Det nye spa-rommet er ikke helt ferdig, men et spesialtilpasset massasjebad er på plass og også små lys i taket som skal gi følelsen av en stjernehimmel er installert.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

Sykehjemmet i Skien som har kosta over 200 millioner kroner har også et egen spa-rom med spesialtilpasset massasjebad og en egen stjernehimmel av små lys i taket skaper en rolig stemning i rommet.

– Når alt er på plass har vi lyst til å bli et nytt super-sykehjem der både beboere og ansatte får en lettere hverdag, sier Nordseth.

Alt ligger til rette for å ta i bruk det siste nye innen velferdsteknologi ved det nye sykehjemmet.

– Jeg håper alle eldre kan få det slik som jeg har fått det nå. Det er ikke lett å flytte fra et eget hjem og inn på et sykehjem der en ikke engang har badet for seg selv. Det er ikke lett det, understreker Anne Sofie.

Lyngbakken bo- og behandlingssenter

Lyngbakken bo- og behandlingssenter i skien med plass til 64 beboere.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK