NRK Meny
Normal

100 må finne seg ny jobb

PORSGRUNN (NRK): Mange ansatte på RHI på Herøya i Porsgrunn skjønte det kunne komme dårlige nyheter under dagens allmøte. De fikk rett.

RHI Normag

MANGE MISTER JOBBEN: RHIs fabrikk på Herøya startet produksjonen i 2012. Da var den verdens største som produserte magnesiumoksid.

Foto: Roald Marker / NRK

Dette er selvfølgelig en vond dag for alle. Selv om det er en variert industriproduksjon i Grenland, vil dette skape vanskeligheter for mange av våre ansatte, det er vi klar over, sier Carl Christiansen, styremedlem i det norske RHI-styret.

For to uker siden fikk de 140 ansatte hos RHI beskjed om at ledelsen ville stenge deler av fabrikken på Herøya. Samtidig informerte ledelsen om at den skulle bruke 2–3 uker på å se nærmere på fremtiden for produksjonen og de ansatte.

RHI lager magnesiumoksid. Kinesiske produsenter leverer det samme metallet, men til en lavere pris.

– Vi klarte ikke å konkurrere prismessig med kinesiske produsenter, sier Christiansen.

Les også:

Ikke forutsigbart

Carl Christiansen

Carl Christiansen er styremedlem i det norske RHI-styret.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Franz Struzl, en representant for de østerrikske eierne, sa ved åpningen av fabrikken i 2012 at de hadde valgt Norge på grunn av stabile utgifter og langsiktige energikontrakter.

– Du vet hva som vil skje i morgen, og du vet hva som vil skje om fem år. Dette er ikke forutsigbart i for eksempel Kina, sa han til NRK den gangen. Slik ble det altså ikke.

«– Legges i møllposen»

RHI på Herøya blir lagt i en såkalt møllpose, ifølge Christiansen. Det vil si at fabrikken kan startes opp igjen dersom markedet tillater det.

– Dersom markedet kommer tilbake får vi se hva fremtiden bringer. Vi avvikler ikke fabrikken, men legger den foreløpig på is.

De ansatte som mister jobben har fått tilbud om sluttpakker.

– Selv om dette kanskje ikke kom som en overraskelse på de ansatte er det likevel vondt. Jeg har vært med på dette en gang før på Herøya, og det er like vondt hver gang, sier Christiansen.

 • Tiltak for å redusere korrupsjon

  Telemark Kommunerevisjon ber Vinje kommune gjennomføre flere tiltak for å redusere risikoen for korrupsjon, skriver Vest Telemark Blad. Kommunerevisjonen viser i sin rapport til flere svakheter og mangler i byggesaksbehandlinga i Vinje.

 • Tar hacking på alvor

  Industrien tar hacking og datasikkerhet på alvor. Tall fra Direktoratet for forvaltning og IKT viser at 56 prosent av statlige virksomheter opplevde forsøk på identitetstyveri i 2017. For å finne sikkerhetshull leier bedrifter inn egne hackere.

 • Bytter ut kobber med stål

  Neste år blir kobberledningene på Rjukanbanen og Tinnosbanen byttet ut med verdiløs ståltråd.
  Årsaken er at de siste ti årene har det blitt stjålet kobberledninger fra Tinnosbanen nesten tretti ganger. Og tre ganger på Rjukanbanen.

 • 2,6 millioner til bluesfestivalen

  Norsk Kulturråd gir bluesfestivalen og bluesen på Notodden festivalstøtte på 2,6 millioner kroner både i 2018, 2019 og 2020, skriver Telen. Det er en liten nedgang fra årets statsstøtte på 2,76 millioner.