Hopp til innhold

Skiforeningen vil ha tilbake bikkja i bakken

Etter mange års fravær skal bikkja i bakken gjøre comeback i Holmenkollen 11. mars.

Bikkja i bakken

Et uhell førte til at bikkja i bakken ble en tradisjon for over 50 år siden.

Foto: SCANPIX

Skiforeningen går nå aktivt ut og søker etter den nye bikkja i bakken.

– Vi søker hunder som kan tenke seg å være med i Kollen under folkefesten og skape liv i pausen under hopprennet, sier Mette Øinæs Habberstad i Skiforeningen.

Ble tradisjon

Mette Øinæs Habberstad

Mette Øinæs Habberstad.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Bikkja i bakken var i utgangspunktet et uhell da en hund for over 50 år siden kastet seg inn i unnarennet i Holmenkollen i pausen mellom omgangene.

– Den gjorde stor suksess blant publikum, så Skiforeningen bestemte seg for at bikkja i bakken måtte bli et fast innslag under Holmenkoll-søndagen. På lik linje som deltagere og presse, ble hunden akkreditert, sier Habberstad.

Etter hvert begynte man å bekymre seg for sikkerheten, og Det internasjonale skiforbundet satte ikke pris på publikumsfavoritten.

– Men nå har vi fått ny bakke og ny rennledelse som har gitt tillatelse, så nå kommer bikkja tilbake.

Søker hoppinteressert hund

Interesserte hundeeiere kan nå sende inn bilde og noen ord om hunden sin via Holmenkollens Facebook-side eller til e-postadressen bikkja@holmenkollen.no.

Hør hvordan tradisjonen med bikkja i bakken ble til.

Vi vil ha en hopp- og skiinteressert hund som er glad i folk. Gjerne en vilter type med friske fraspark og som kan løpe godt. Historisk sett har bikkja i bakken vært en blandingsrase, men vi er åpen for alle typer og personligheten teller mye, sier Habbestad.

Arrangerer audition

Skiforeningen kommer til å plukke ut en håndfull hunder til en audition som blir holdt noen dager før hopprennet, og en jury vil avgjøre hvem som får det ærefulle oppdraget.

– Det er en fordel om eieren har god kustus på hunden, og som kan styre hvor den løper. Men vi har hatt tilfeller hvor man har lokket til seg bikkja med en pølsebit.

I fjor ble bikkja i bakken for øvrig æret med en egen statue i Holmenkollen, utformet av Elena Engelsen.