Hopp til innhold

Seks tilfeller av mutert virus i Nordre Follo

To personer er døde etter at den britiske varianten av koronaviruset har spredd seg i Nordre Follo. Fredag ble fire nye tilfeller oppdaget.

Forskere har nå funnet ut at koronaviruset har mutert til en mer aggressiv variant.

Forskere fant ut at koronaviruset har mutert til en variant som er svært smittsom og som kalles den britiske varianten fordi den først ble oppdaget i Storbritannia.

Foto: KENA BETANCUR

Kommuneoverlege Kerstin Johnsen Myhrvold sier situasjonen er svært alvorlig i Nordre Follo nå.

Nordre Follo kommune består av tidligere Oppegård og Ski kommuner. Kommunen sør for Oslo har rundt 60.000 innbyggere.

I løpet av fredag ble det bekreftet fire nye tilfeller av det muterte koronaviruset i kommunen. Det bekrefter kommuneoverlegen under formannskapsmøtet fredag kveld.

– Risikoen for videre spredning er stor, sa Johnsen Myhrvold under møtet.

Den britiske varianten ble først oppdaget hos to beboere på Langhus bo- og servicesenter. Begge døde etter å ha blitt smittet.

– Det er prøvene fra to av disse døde man har påvist den britiske varianten av koronaviruset, sier kommuneoverlegen.

Kommuneoverlege i Norde Follo, Kerstin Anine Johnsen Myhrvold, under pressekonferanse om koronasituasjonen i Norde Follo kommune på Rådhuset på Kolbotn.

Det pågår et utbrudd av den britiske varianten av koronaviruset i Nordre Follo kommune. Alle barnehager og skoler stenges til onsdag, sier kommuneoverlege Kerstin Johnsen Myhrvold.

Foto: Vidar Ruud / NTB

De fire nye tilfellene er ikke direkte knyttet til sykehjemmet.

Et utbrudd i Tussestien barnehage, der fem personer er smittet, mistenkes å ha en forbindelse til utbruddet på sykehjemmet.

Dette er første gang i Norge at man finner det muterte viruset i lokale utbrudd uten kjent smittevei.

– Ikke reis ut av kommunen, det er veldig viktig. Alle som har planlagt turer til andre kommuner må ikke ta den reisen, det er en sterk anbefaling fra oss, sier kommuneoverlegen.

 Ordfører i Ski kommune, Hanne Opdan fra Arbeiderpartiet. 

NEDSTENGNING: Ordfører Hanne Opdan (Ap) i Nordre Follo sier innbyggerne må forberede seg på nedstengning i løpet av noen timer.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

Kjenner ikke smitteveien

Kommunen innfører total nedstenging. Skoler og barnehager stenger og alt utenom matbutikker, bensinstasjoner og apotek stenges.

Nedstengingen vil vare til onsdag neste uke. Kommunen oppfordrer folk til å ikke hamstre mat eller reise ut av kommunen.

– Dette er en alvorlig situasjon som vi har fryktet og forventet at kunne skje. Det er det første eksemplet på at det er en spredning av dette viruset i Norge hvor vi ikke kjenner smitteveien, sier helseminister Bent Høie fredag.

Diskuterer regionale tiltak

Nabokommunene til Nordre Follo ønsker felles tiltak i kampen mot spredning av det muterte viruset.

Oslo, Lørenskog, Enebakk, Indre Østfold, Ås, Frogn og Nesodden skal diskutere regionale tiltak fredag ettermiddag.

Helsedirektør Bjørn Guldvog utelukker ikke at smitten har spredt seg utenfor Nordre Follos kommunegrenser.

Bent Høie sier til NRK at regjeringen kan innføre tiltak på kort varsel som vil gjelde for hele regionen.

Helseminister Bent Høie

ALVORLIG: – Det er det første eksemplet på at det er en spredning av dette viruset i Norge hvor vi ikke kjenner smitteveien, sier Høie.

Foto: Kamilla Marie Johnsen

55 tilfeller av mutert koronavirus

Tilfellene fordeler seg geografisk på denne måten: Oslo: 19 tilfeller, Viken: 13, Agder: 3, Rogaland: 9, Vestland: 10 og Innlandet: 1 tilfelle.

Totalt er det registrert 55 tilfeller av den britiske muterte varianten i Norge

På det siste døgnet har registrerte tilfeller økt med 22, når det gjelder den britiske varianten i Norge, ifølge Folkehelseinstituttets statistikksider.

Det er hittil bare oppdaget ett tilfelle av den sørafrikanske varianten.

– Tilfellene kan gå både flere dager og uker bakover i tid. Laboratoriet kjører mange analyser sammen, og kommer med resultater i batcher, og disse 22 tilfellene har vært ferdig analysert samtidig, understreker avdelingsdirektør i FHI Line Vold overfor VG.