Hopp til innhold

Tollvesenet selger kopivarer, men kaller folk som kjøper dem slabbedasker

Først kaller tolldirektøren folk som kjøper kopivarer for slabbedasker. Deretter selger Tollvesenet selv kopifelger på nettauksjon.

Falske felger

Disse felgene ble solgt av Tollvesenet via nettet og de var beslaglagte kopivarer.

Foto: Gøril Furu / NRK

Bjørn Røse

Bjørn Røse, tolldirektør.

Foto: Anja Strønen / NRK

For to uker siden kalte tolldirektøren folk som kjøper kopivarer for slabbedasker da han gjorde et intervju med P4 i forbindelse med næringsdepartementets lansering nettstedet velgekte.

– De er slabbedasker. Det bør de ikke kjøpe. En veldig stor del av næringslivets verdier i den vestlige verden består av patenter og rettigheter. Det er det de undergraver. Det er en form for heleri, og det skal man ikke drive med, sa tolldirektør Bjørn Røse.

NAF er sterkt betenkt

Jan Ivar Engebretsen, Kommunikasjonsrådgiver NAF

Jan Ivar Engebretsen, NAF.

Foto: Gøril Furu / NRK
Jan Erik Hærum, Administrasjonssjef, tollregion Østnorge

Jan Erik Hærum, tollregion Øst-Norge.

Foto: Gøril Furu / NRK

Det viser seg altså at tollvesenet selger kopifelger de har beslaglagt. NAF er mildt sagt skeptisk både til kopi-felger og at tollvesenet har solgt dem.

– Det er sterkt betenkelig hele greia. Jeg hadde aldri i verden kjøpt dem. Dette burde vært destruert, slik de gjør det med tobakk og sprit. Det handler om liv og helse og trafikksikkerheten ute på veien, sier Jan Ivar Engebretsen i NAF.

Da NRK gjør tollvesenet oppmerksom på at det er kopivarer de har solgt, sier administrasjonssjefen i tollregionen at slikt ikke skal forekomme. Tollvesenet selvsagt ikke skal stå som selger av kopivarer.

– Jeg kan ikke gjøre noe annet enn å beklage at disse felgene ble lagt ut for salg. Felgene har gått på en tollauksjon som ble gjennomført på QXL i forrige uke. Det har dessverre hendt fra tid til annen at vi ikke har vært flinke nok i våre undersøkelser i forkant av våre mange auksjoner. Her burde vi har gjort noe mer, sier Jan Erik Hærum, i tollregion Øst-Norge.

Tollvesenet selger kopifelger de har beslaglagt.
Tollvesenets salg

Tollvesenet gjør ikke rede for kvalitet eller merke når de selger felger til bil på nettet.

Foto: Skjermbilde